Kuleczki mięsne z aromatycznymi dodatkami
Bardzo smaczna odmiana tradycyjnych pulpecików. Aromatyczne dodatki sprawiają, że danie wyróżnia sie smakiem. To odrobina cynamonu i chrupiące płatki migdałów czynią to danie orginalnym i bardzo smacznym ale jeśli ktoś obawia się cynamonu w tak wytrawnym daniu radzę go pominąć lub zmniejszyć ilość bo jest wyczuwalny. Jako, że danie pochodzi z Maroka jest to moja pierwsza propozycja do akcji Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię:)
Źródło: Sól i Pieprz, nr 3/2010
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 jajko
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- pół szklanki wody
- tarta bułka
Składniki na sos:
- 1 cebula
- 100 g suszonych moreli
- 2 łyżeczki oleju
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 400 g pikantnych pomidorów z puszki
- 1/2 pęczka kolendry
- 15 dag płatków migdałowych
Mięso mielone wymieszać z pozostałymi składnikami, uformować pulpety. Obtoczyć w tartej bułce i obsmażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Morele przekroić na pół. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i zeszklić. Wsypać morele, cynamon i włożyć rozdrobnione pomidory. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować ok. 10 minut. Pulpety włożyć na patelnię i podgrzewać w sosie. Kolendrę umyć, osuszyć i pokroić w duże kawałki. Płatki migdałów uprażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Klopsiki podawać posypane migdałami i kolendrą. Potrawę podawać z ryżem.
Smacznego:)