Kuleczki mięsne z aromatycznymi dodatkami

Kuleczki mięsne z aromatycznymi  dodatkami

Bardzo smaczna odmiana tradycyjnych pulpecików. Aromatyczne dodatki sprawiają, że danie wyróżnia sie smakiem. To odrobina cynamonu i chrupiące płatki migdałów czynią to danie orginalnym i bardzo smacznym ale jeśli ktoś obawia się cynamonu w tak wytrawnym daniu radzę go pominąć lub zmniejszyć ilość  bo jest wyczuwalny. Jako, że danie pochodzi z Maroka jest to moja pierwsza propozycja do akcji Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię:)

Zdjęcie - Kuleczki mięsne z aromatycznymi  dodatkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Sól i Pieprz, nr 3/2010

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • pół szklanki wody
  • tarta bułka

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 100 g suszonych moreli
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 400 g pikantnych pomidorów z puszki
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 15 dag płatków migdałowych

Mięso mielone wymieszać z pozostałymi składnikami, uformować pulpety. Obtoczyć w tartej bułce i obsmażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Morele przekroić na pół. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i zeszklić. Wsypać morele, cynamon i włożyć rozdrobnione pomidory. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować ok. 10 minut. Pulpety włożyć na patelnię i podgrzewać w sosie. Kolendrę umyć, osuszyć i pokroić w duże kawałki. Płatki migdałów uprażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Klopsiki podawać posypane migdałami i kolendrą. Potrawę podawać z ryżem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów