Coleslaw wg Nigelli Lawson
Po całym tygodniu po prostu padam na ryjek. Trzy egzaminy, szlifowanie i korekty pracy inżynierskiej (nareszcie napisałam, a myślałam, że nigdy to nie nastąpi!) kompletnie mnie wykończyły.
Ciasto cytrynowe popijam kubkiem ciepłego mleka. To pierwsze ciasto, które samodzielnie upiekła moja młodsza siostra. Okej – jest to ciasto z proszku, ale od czegoś przecież trzeba zacząć. Ja, na przykład, zaczynałam od „Kopca Kreta” Oetkera.
Przed snem przeglądnę jeszcze raz książeczkę z potrawami kuchni indyjskiej, którą wylicytował i kupił dla mnie mój Ukochany :) Nie mogłam jej dostać w żadnym sklepie i księgarni, bo chyba przestali ją drukować, i naprawdę poruszyły mnie jego starania. W niedalekiej przyszłości pojawi się więc tutaj kilka przepisów na indyjskie potrawy :)
A póki co... Zdecydowanie najlepsza wersja Coleslawa jaką jadłam :)
COLESLAW WG NIGELLI LAWSON
pół główki białej kapusty,
1 marchewka,
1 łodyga selera,
2 cebulki dymki (użyłam pół średniej zwykłej cebuli),
pół szklanki majonezu,
2-3 łyżki maślanki,
1 łyżka syropu klonowego,
1 łyżeczka octu jabłkowego,
sól i pieprz,
posiekane orzechy pecan (ja użyłam włoskich)
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych otworach. Majonez, maślankę, syrop klonowy i ocet jabłkowy wymieszać na jednolity sos, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać warzywa, dokładnie wymieszać.
Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami.
Ciasto cytrynowe popijam kubkiem ciepłego mleka. To pierwsze ciasto, które samodzielnie upiekła moja młodsza siostra. Okej – jest to ciasto z proszku, ale od czegoś przecież trzeba zacząć. Ja, na przykład, zaczynałam od „Kopca Kreta” Oetkera.
Przed snem przeglądnę jeszcze raz książeczkę z potrawami kuchni indyjskiej, którą wylicytował i kupił dla mnie mój Ukochany :) Nie mogłam jej dostać w żadnym sklepie i księgarni, bo chyba przestali ją drukować, i naprawdę poruszyły mnie jego starania. W niedalekiej przyszłości pojawi się więc tutaj kilka przepisów na indyjskie potrawy :)
A póki co... Zdecydowanie najlepsza wersja Coleslawa jaką jadłam :)
COLESLAW WG NIGELLI LAWSON
pół główki białej kapusty,
1 marchewka,
1 łodyga selera,
2 cebulki dymki (użyłam pół średniej zwykłej cebuli),
pół szklanki majonezu,
2-3 łyżki maślanki,
1 łyżka syropu klonowego,
1 łyżeczka octu jabłkowego,
sól i pieprz,
posiekane orzechy pecan (ja użyłam włoskich)
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych otworach. Majonez, maślankę, syrop klonowy i ocet jabłkowy wymieszać na jednolity sos, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać warzywa, dokładnie wymieszać.
Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami.