Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem

Zdjęcie - Babka ziemniaczana z boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na formę o śr. 24 cm:

1 kg mącznych ziemniaków

1 łyżka masła

1 jajko

100 g wędzonego boczku w plastrach

1 mała cebula, drobno posiekana

1 mały pęczek pietruszki, drobno posiekany

100 g śmietany 12%

100 g goudy, startej na dużych oczkach

sól,

świeżo mielony pieprz


Dodatkowo:

śmietana do podania masło do wysmarowania formy


CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy z łyżką masła na gładkie puree i pozostawiamy do ostygnięcia.W tym czasie mocno rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy plastry boczku, aż będą brązowe. Przekładamy na talerz, a następnie szarpiemy na małe kawałeczki. Zmniejszamy ogień i na tłuszczu z boczku smażymy cebulkę, aż się zarumieni. Przekładamy na talerz.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 24 cm smarujemy dokładnie masłem. Ziemniaki mieszamy z boczkiem, cebulą i natką pietruszki, doprawiamy pieprzem (ja pominęłam sól, ponieważ boczek i gotowane ziemniaki są słone same w sobie), dodajemy jajko i zagniatamy przez chwilę. Przekładamy do formy, wyrównujemy. Na ziemniaki wykładamy śmietanę, a wierzch posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut (na ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg z funkcją grilla, żeby ser ładnie się zarumienił). Wyciągamy i pozostawiamy na 20 minut, aby zapiekanka "odpoczęła".
3. Zapiekankę kroimy na 6 równych części, przekładamy na talerze. Podajemy ze śmietaną. Smacznego! :)
Zdjęcie - Babka ziemniaczana z boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów