Gulasz drobiowy z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Esencjonalny, aromatyczny gulasz z dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorów. Doprawiony suszonymi ziołami, papryką i sosem sojowym. Im dłużej go gotujemy, tym bardziej będzie gęsty i zawiesisty. Podajemy go z razowym pieczywem, lub z ulubioną kaszą. My lubimy z kaszą jaglaną lub turecką kaszą bulgur
Składniki
- 2 filety z kurczaka drobno pokrojone
- 12 większych pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
- 8 płatków suszonych pomidorów ( u mnie z oliwy )
- 2 szklanki wody lub bulionu
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 łyżki mąki razowej
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej + masło klarowane do smażenia