Makaron kurczakiem, brokułem i nasionami słonecznika
A to już prostota w czystej postaci. Przygotowanie takiego obiadu nie zajmuje więcej niż kwadrans. Makaron al dente podsmażony na maśle i sosie sojowym smakuje na tyle dobrze, że nie potrzeba sosu. Do tego gotowany brokuł oraz uprażone nasiona słonecznika coby zdrowo i pożywnie.
Składniki na dwie porcje:
- 120 g makaronu penne
- mały brokuł
- garść nasion słonecznika
- łyżka masła
- łyżka sosu sojowego
Makaron ugotować al dente. W tym czasie uprażyć słonecznik na suchej patelni i obgotować brokuł (wrzucił obrany na wrząca wodę, a gdy ponownie się zagotuje, gotować na małym ogniu jeszcze 3 minuty, odcedzić na durszlaku). Na patelni rozpuścić masło, wrzucić na niego ugotowany makaron, wymieszać, dodać sos sojowy i jeszcze chwilę podsmażyć. Na koniec wrzucić na patelnię brokuł i nasiona słonecznika. Delikatnie wymieszać i podawać.
******************
Odnośnie makaronów, ostatnie dania powstały przy użyciu makaronów Malma, które mieliśmy okazji kosztować w wyjątkowych odsłonach i w towarzystwie odpowiednio dobranego wina w warszawskiej restauracji Superiore (ul. Piękna 28/34). Było nad wyraz smacznie!!! Moje serce zdobył makaron ze szpinakiem, serem i karmelizowanymi orzechami włoskimi <3 nbsp="" p="">
** Ostatnie dwa zdjęcia są autorstwa organizatorów spotkania