Pomidorowe risotto
Pomidorowe risotto
Pomidorowe risotto pierwszy raz jedliśmy na Węgrzech i było po prostu obłędne. Niedawno Paszczak z okazji foodingu u nas zrobił swoją wersję i to była dopiero bomba smakowa, tak, że dziś zapraszamy na to cudo, spróbujcie też risotto z owocami morza ? Pamiętajcie, że risotto powinno być kremowe, jeśli w restauracji dostaniecie poklejony ryż, który w karcie stoi jako risotto, to nim nie jest. Nam się tak zdarzyło podczas wizyty w Kasztelu. „Szafranowe risotto”, które podano do (swoją drogą) perfekcyjnie przygotowanego łososia było totalnym niewypałem, zresztą zdjęcia tegoż możecie zobaczyć tutaj. A jeśli chcecie poczytać, gdzie jeszcze jedliśmy i czy nam smakowało, czy nie, to zapraszam do zakładki „Tam jedliśmy”.
Składniki:
- 250 g ryżu arborio
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 puszka pomidorów pellati (ok. 450 g)
- 5 pieczarek
- 150 g cukinii
- 150 g cebuli
- sól
- pieprz
- kwaśna śmietana
- oliwa
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pomidory zmiksuj z połową bulionu. Cukinię i pieczarki umyj i pokrój w plasterki lub półplasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, zeszklij na niej cebulę, dodaj ryż i gdy będzie już ciepły, podlej chochelką rosołu zmiksowanego z pomidorami, cały czas mieszaj, aż ryż wchłonie płyn, następnie podlej go chochelką bulionu i znów cały czas mieszaj, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzaj podlewanie płynem – raz pomidory zmiksowane z bulionem, raz sam bulion, aż zużyjesz mniej więcej po połowie z każdego z płynów. Dodaj cukinię i pieczarki i kontunuuj podlewanie płynami, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany, a całość będzie miało kremową konsystencję. Na koniec dodaj 1 łyżkę śmietany i dopraw solą i pieprzem. Gotowe ?