Kasza jaglana z indykiem w pieczarkowym sosie

Kasza jaglana z indykiem w pieczarkowym sosie
Prosty gulasz z udźca indyka, z papryką i pieczarkami, podany z kaszą jaglaną. Do takiego gulaszu, idealne będą młode ( małe ) pieczarki, takie są najsmaczniejsze, a przy tym nie trzeba ich kroić. Paprykę starłam na tarce, taka papryka szybko się rozgotuje i zabarwi sos na piękny, czerwony kolor. Jeżeli szukacie pomysłu na rodzinny, pożywny obiad, ze składników łatwo dostępnych, przygotujcie koniecznie gulasz w takim wydaniu

Zdjęcie - Kasza jaglana z indykiem w pieczarkowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 4 porcje
  • 500 g mięsa udźca indyka
  • 200 g. małych pieczarek
  • 1 duża papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka tymianku
  • płaska łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • masło klarowane + olej do smażenia
  • szklanka kaszy jaglanej
Kaszę dokładnie płukam na sitku. Do garnka daję kaszę, dwie szklanki wody i łyżeczkę soli. Od zagotowania, kaszę gotuję około 15 minut. Odstawiam pod przykryciem do napęcznienia. Mięso, czosnek i cebulkę, drobno kroję w kostkę. Paprykę ścieram na dużych oczkach. Pieczarki dokładnie czyszczę, większe kroję na pół. W dużym rondlu rozgrzewam, dwie łyżki masła klarowanego z odrobiną oleju. Dodaję cebulę i czosnek, kiedy warzywa się zeszklą, dodaję mięso. Wszystko duszę około 30 minut. Co kilka minut intensywnie mieszam. W razie konieczności, dolewam trochę wody. Dodaję zioła, liście laurowe, paprykę i pieczarki. Wszystko duszę, mieszając kolejne 20 minut. Doprawiam do smaku. Podaję z kaszą jaglaną. Smacznego

Zdjęcie - Kasza jaglana z indykiem w pieczarkowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kasza jaglana z indykiem w pieczarkowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów