Pomidorowe volanti z dorszem
Kolorowy obiad we włoskim stylu. Pyszna propozycja na letni, dietetyczny obiad. Obiad z serii dań ekspresowych, bo w czasie gdy gotuje się makaron przygotujesz sos i volia- gotowe. Dorsz duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem pomidorków koktajlowych robi się sam i smakuje wybornie. Wszystko podane z apetycznym, uroczym włoskim makaronem volanti. Po prostu pycha!
Składniki na 4 porcje:
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz z młynka
1/2 łyżeczki cukru
400 g filetu z dorsza
250 g pomidorków koktajlowych
350 g volanti (włoski makaron)
garść ziół: oregano lub bazylia
Wykonanie:
- obrać i drobno pokroić cebulę i czosnek. Posmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać puszkę pokrojonych pomidorów. Puszkę popłukć małą ilością wody i dolać do sosu. Dodać cukier, sól i świeżo zmielony pieprz. Gotować 15-20 minut. Pod koniec gotowania dołożyć pokrojonego w grubą kostkę, odfiletowanego,obranego ze skóry dorsza i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Gotować z dorszem kilka minut i pozostawić pod przykryciem, by ryba "doszła"
- w międzyczasie ugotować makaron wg wskazań na opakowaniu. Zostawić kilka łyżek wody z gotowania makaronu
- ugotowany, odcedzony makaron dodać do sosu, dodać wodę z gotowania makaronu i wymieszać
- podawać z posiekanymi ziołami