Kluski kładzione
przepis:
15 dag mąki pszennej
1 jajko
woda (mineralna gazowana)
sól
boczek wędzony
cebula
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajka, wodę.
Wymieszać starannie na gładką, niezbyt gęstą masę.
Wody dodać tyle, aby ciasto dało się łatwo nabierać łyżką.
Kluski będą pulchniejsze kiedy ciasto dobrze zostanie wybite łyżką.
Zagotować posoloną wodę.
Podłużne kluski kłaść łyżką na gotującą się wodę.
Gotować około 2 min.
Wybrać je łyżką cedzakową, osączyć.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć. Polać nim kluseczki na talerzu.
1 jajko
woda (mineralna gazowana)
sól
boczek wędzony
cebula
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajka, wodę.
Wymieszać starannie na gładką, niezbyt gęstą masę.
Wody dodać tyle, aby ciasto dało się łatwo nabierać łyżką.
Kluski będą pulchniejsze kiedy ciasto dobrze zostanie wybite łyżką.
Zagotować posoloną wodę.
Podłużne kluski kłaść łyżką na gotującą się wodę.
Gotować około 2 min.
Wybrać je łyżką cedzakową, osączyć.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć. Polać nim kluseczki na talerzu.