Szybki i łatwy do przyrządzenia kurczak w stylu indyjskim. Ziarenka granatu dodają potrawie nie tylko ładny wygląd, ale i intrygujący, kwaskowaty smak. Wraz z chlebkami chapati i sałatą, kurczak ten stanowił pyszny, pożywny i niskokaloryczny obiad :)
Fishburger wykorzystujący kotlety rybne – chrupiące z wierzchu dzięki panierce, ale za to delikatne w środku. Ze świeżymi warzywami oraz ulubionym pieczywem – domowego wypieku lub ze sprawdzonej piekarni (w końcu to fast food, nie zawsze jest czas i ochota na zabawę z pieczeniem). Oczywiście kotlety rybne z powodzeniem można wykorzystać w innych zestawieniu – z ziemniakami, ryżem, kaszą czy surówką. Polecam – posmakują nawet osobom, którym z rybami nie po drodze.
Pyszne pieczone żeberka o orientalnym smaku. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć na dwa dni, bo muszą spędzić trochę czasu w marynacie. Ale warto, bo są bardzo smaczne ! Polecam!
Smaczna i szybka potrawa kuchni chińskiej. Mięso dobrze jest odpowiednio wcześniej zamarynować, ale reszta czynności zajmie nam już tylko małą chwilę. Zamiast wołowiny można eksperymentować z innymi rodzajami mięsa, np. kurczakiem lub wieprzowiną.
Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione kotleciki z czerwonej soczewicy.
Delikatne, niesamowicie sycące , zdrowe – świetnie smakują zarówno solo, jak i z ulubionym sosem np. pomidorowym.
Są świetną alternatywą dla mięsa i z całą pewnością posmakują nie tylko wegetarianom.
Bardzo smaczny pomysł na rybę prosto z egzotycznej Dominikany. Sos przygotowałam dzień wcześniej i uważam, że był to bardzo dobry pomysł, bo smaki się „przegryzły” i dzięki temu smakował lepiej, przynajmniej według mnie .
Lasagne / Lazania – jedno z moich ulubionych dań mięso – makaronowych.
Przepis znany w mojej rodzinie od lat nie podlega żadnym modyfikacjom , bo danie zrobione wg. niego za każdym raz zachwyca.
Lasagne jest daniem, które niesamowicie syci na długie godziny.
Połączenie świeżo mielonego mięsa z kremowym sosem beszamelowym i dużą ilością sera tworzy rewelacyjną całość , która zachwyci podniebienia!
Kurczak w aromatycznym, zielonym sosie to świetna propozycja na pyszny i lekki wiosenny obiad. Na pierwszy rzut oka można odnieść wrażenie, że ten iście „shrekowy” sos zrobiony jest ze szpinaku, ale tak naprawdę w jego skład wchodzą po prostu świeże zioła. Dzięki temu sos jest wyrazisty, a jego smak podkręca odrobina imbiru i chili oraz delikatna nuta kokosowa.
Juicy Lucy (czyli dosłownie „Soczysta Lucy”) to nazwa cheeseburgera, w którym ser znajduje się wewnątrz mięsnego kotleta. O to, kto pierwszy wynalazł ten patent, zaciekle rywalizują ze sobą dwa bary znajdujące się na tej samej ulicy w Minneapolis.
Do tego przepisu wykorzystałam piwo ciemne, które nadało potrawie specyficznego delikatnego posmaku…. Potrawka jest delikatna i aromatyczna i naprawdę warto ją przygotować… Zapraszam, oto kurczak w piwie :)!
Aromatyczny i soczysty kurczak cytrynowy to doskonały obiad prosto z Grecji. Przepyszna cytrynowa marynata a do tego sos grecki i ziołowy kuskus. Wspaniała kompozycja!
Przybył do nas z Ameryki Południowej, z terenów dzisiejszej Brazylii. Jego oryginalna nazwa „nana” oznaczająca coś pachnącego, pochodzi z języka używanego przez plemię Guarani.