Kurczak w zielonym sosie
Kurczak w aromatycznym, zielonym sosie to świetna propozycja na pyszny i lekki wiosenny obiad. Na pierwszy rzut oka można odnieść wrażenie, że ten iście „shrekowy” sos zrobiony jest ze szpinaku, ale tak naprawdę w jego skład wchodzą po prostu świeże zioła. Dzięki temu sos jest wyrazisty, a jego smak podkręca odrobina imbiru i chili oraz delikatna nuta kokosowa. Pyszne!
KURCZAK W ZIELONYM SOSIE
(2 porcje)
2 filety z piersi kurczaka,
200ml mleka kokosowego,
1 pęczek natki pietruszki,
½ pęczka kolendry,
½ pęczka szczypiorku,
1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
1 ząbek czosnku,
szczypta chili w proszku,
1 łyżeczka mąki,
sól i pieprz,
1 łyżka oleju
Mleko kokosowe zmiksować blenderem razem z natką, kolendrą i szczypiorkiem. Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się włókienek z łodyg.
Kurczaka oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podlać odrobiną wody i dusić 10 minut. Wyjąć mięso, a na patelnię wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i chili w proszku. Krótko podsmażyć. Wlać mleko kokosowe z ziołami i gotować na małym ogniu 8-10 minut. Mąkę rozrobić w odrobinie zimnej wody i wlać do sosu. Mieszając, gotować do zgęstnienia.
Kurczaka podawać polanego sosem, wraz z ryżem i brokułami.
(na podstawie przepisu annawk, z moimi małymi zmianami)