Kurczak z orzeszkami ziemnymi.
Orientalne danie z kurczakiem, które zachwyciło wszystkich moich domowników. Kremowy, gęsty, orzechowy sos, soczysty kurczak i chrupiące fistaszki stworzyły razem niebanalną kompozycję smaków. Podane z makaronem chow mein smakowało wyśmienicie.
Gdy wracamy późnym wieczorem do domu nie mam czasu na długie gotowanie, na mrożonki nikt nie ma ochoty, a na czekanie na pizzę wszyscy są zbyt głodni. Najprościej jest wtedy ugotować coś na szybko.
I tak powstał kurczak z orzeszkami zimnymi.
Nie wiąże się z nim żadna fenomenalna historia. Powstał po prostu, z potrzeby zjedzenia czegoś smacznego. W kilka minut i z produktów, które znalazłam w lodówce.
Takie dania lubię najbardziej, a to jest jednym z najlepszych, jakie opuściło moją kuchnię kiedykolwiek.
Składniki:
około 4-5 porcji
kcal 1470 B:140 W:31 T:87 (1 porcja: około 300kcal)
- 500g piersi kurczaka
- 150g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki masła orzechowego
- 75g niesolonych orzechów ziemnych
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju arachidowego lub innego roślinnego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1/2l wody lub bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
- Mięso pokrój w kostkę równej wielkości. Wymieszaj z sosem sojowym, masłem orzechowym, sokiem z cytryny i przyprawami. Jeśli masz na to czas, odstaw w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
- W suchym woku upraż orzeszki ziemne, a następnie przełóż je do miseczki.
- Cebulę pokój w piórka, czosnek posiekaj.
- W woku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij, uważając, by się nie spiekła.
- Dodaj mięso obtoczone w marynacie i podsmaż kilka minut do zrumienienia.
- Całość podlej bulionem lub wodą i podduś 10 minut aż całość lekko odparuje i zgęstnieje. Dopraw do smaku.
- Na koniec dodaj uprażone orzeszki i posyp posiekaną natką.
- Podaj z makaronem, np. chow mein lub ryżem.
Smacznego!