Kurczak z granatem w stylu indyjskim
Szybki i łatwy do przyrządzenia kurczak w stylu indyjskim. Ziarenka granatu dodają potrawie nie tylko ładny wygląd, ale i intrygujący, kwaskowaty smak. Wraz z chlebkami chapati i sałatą, kurczak ten stanowił pyszny, pożywny i niskokaloryczny obiad :)
KURCZAK Z GRANATEM W STYLU INDYJSKIM
(2 porcje)
2 filety z piersi kurczaka,
½ dużego granatu,
2 ząbki czosnku,
2cm kawałek świeżego imbiru,
½ zielonej papryczki chili (lub więcej, wg uznania),
½ cytryny,
2-3 łyżki świeżej kolendry (można zastąpić natką pietruszki),
1 łyżka oleju,
½ płaskiej łyżeczki kurkumy,
½ łyżeczki przyprawy garam masala,
szczypta soli
Mięso pokroić w paski, oprószyć solą, garam masala i kurkumą, wymieszać z olejem i odstawić.
Czosnek drobno posiekać. Imbir obrać i pokroić w cieniutkie słupki. Z cytryny odkroić kawałek skórki (bez białej części) i również pokroić w cienkie paseczki. Papryczkę chili posiekać, oddzielając pestki. Z granatu wydobyć pestki.
Patelnię mocno rozgrzać, wrzucić na nią mięso, dodać czosnek, imbir, papryczkę chili, skórkę z cytryny oraz 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny. Smażyć na dość dużym ogniu, aż mięso będzie lekko rumiane i ścięte w środku. Pod koniec smażenia dodać pestki granatu i kolendrę, smażyć jeszcze 1-2 minuty, mieszając.
Podawać z sałatą i ryżem lub chlebkami chapati.
(na podstawie przepisu z książki „Kuchnia dietetyczna”)