Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie
Dzisiaj polecam kolejny sposób na kaczkę i tak się składa,że znowu w parze z miodem. Miód jest fantastycznym dodatkiem do drobiu ale ja najczęściej używam go właśnie do kaczki. Tzn. dzisiaj skąpane w miodzie są gruszki, które są główna atrakcją tego dania. Podałam je z kluskami kładzionymi i surówką z pora i marchewki.
Składniki:
- 4 kacze udka
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu
- sok z cytryny
- oliwa
- 3-4 dojrzałe gruszki
- sól, pieprz
- tymianek
- szklanka białego wina
Oczyszczone udka zamarynować w kilku łyżkach oliwy, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie obrać gruszki, pokroić je na cząstki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić gruszki i przesmażyć chwilę. Następnie wlać wino, sok z cytryny i chwilę dusić. Kiedy wyparuje dodać miód. Dusić kilka minut aby gruszki były miękkie ale jędrne. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.Udka obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć je do nagrzanego do 180 piekarnika i piec ok. 30-40 min.
Smacznego:)