Domowe fishburgery
Trochę poniewczasie, ale witam w Nowym Roku :) Pierwsze posty miały się ukazać po 1 stycznia, ale Wietnam pochłonął mnie totalnie. Na spokojnie, z bagażem doświadczeń będę więc co jakiś czas publikować przepisy na poznane potrawy. Było tego całkiem sporo - zmiana rozmiaru ubrań mówi sama za siebie :) Ale, ale… o Wietnamie później. PS Dziękuję wszystkim za ciepłe słowa i trzymanie kciuków za moją wyprawę!
Na pierwszy post wybrałam domowego burgera – mięsne już prezentowałam, tym razem czas na fishburgera. Domowy fast food będzie motywem przewodnim w tym roku – dania znane (mniej lub bardziej), nieskomplikowane, szybkie w przygotowaniu, i co najważniejsze, smaczne! Taki jest też jest fishburger wykorzystujący kotlety rybne – chrupiące z wierzchu dzięki panierce, ale za to delikatne w środku. Ze świeżymi warzywami oraz ulubionym pieczywem – domowego wypieku lub ze sprawdzonej piekarni (w końcu to fast food, nie zawsze jest czas i ochota na zabawę z pieczeniem). Oczywiście kotlety rybne z powodzeniem można wykorzystać w innych zestawieniu – z ziemniakami, ryżem, kaszą czy surówką. Polecam – posmakują nawet osobom, którym z rybami nie po drodze.
Składniki na kotlety rybne:
- filety z ryby, bez ości - ok. 200-300 g; u mnie zwykle dorsz lub mintaj
- pieprz, sól do smaku
- pęczęk pietruszki
- jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia (3-4 łyżki)
Przygotowanie kotletów rybnych Filety odcisnąć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody, po czym drobno posiekać. Następnie dodać do nich resztę składników (oprócz oleju) i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować średniej wielkości kotlety, grube na ok. 2 cm. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, do zarumienienia.
Składniki na sos pomidorowy
- pełna łyżka śmietany
- pełne łyżka ketchupu
- pełna łyżeczka przecieru pomidorowego
- płaska łyżeczka cukru pudru
- pół płaskiej łyżeczki suszonego czosnku
- sól, pieprz do smaku (np. cayenne)
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Sos można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki, by się przegryzły.
Dodatki:
- pomidor
- ogórek kiszony
- czerwona cebula
- sałata
- ser pleśniowy lazur złoty
Gotowego burgera umieścić w dobrze rozgrzanym piekarniku na 5-10 minut – aż ser się rozpuści a pieczywo przypiecze na chrupiąco.