Kurczak w piwie
W poszukiwaniu nowego przepisu na kurczaka sięgnęłam po piwo…. ale nie do picia ;-) Za piwem raczej nie przepadam…. można powiedzieć, że toleruję je latem do grilla… ale pomyślałam, że do gotowania czemu nie ;)! Do tego przepisu wykorzystałam piwo ciemne, które nadało potrawie specyficznego delikatnego posmaku…. Potrawka jest delikatna i aromatyczna i naprawdę warto ją przygotować… Zapraszam, oto kurczak w piwie :)!
Kurczak w piwieSkładniki:
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżka mielonego pieprzu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1-2 łyżki mąki
- 400-500 ml piwa ciemnego, np. Guiness
- 2 cebule
- 4 marchewki
- olej Kujawski do smażenia
- 3-4 ziarnka ziela angielskiego
- 3-4 ziarnka jałowca
- 2 liście laurowe
- 150-200 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
Mąkę, paprykę, zioła prowansalskie, sól, pieprz wymieszać. Kurczaka opłukać, osuszyć i opanierować w mieszance. Obsmażyć kilka minut z każdej strony ma oleju rzepakowym Kujawskim. Przełożyć do większego rondelka.
Na patelni obsmażyć również pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę. Smażyć kilka minut aż zrobią się lekko szkliste. Przełożyć do rondelka z kurczakiem. Dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe. Dolać piwo. Dusić na małym ogniu około godziny aż kurczak będzie miękki.
Doprawić śmietanką. Jeśli sos jest za rzadki można wyjąć kurczaka i jeszcze go zredukować dłużej gotując albo zagęścić 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej rozrobionej z 1/3 szklanki zimnej wody.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF