Przybył do nas z Ameryki Południowej, z terenów dzisiejszej Brazylii. Jego oryginalna nazwa „nana” oznaczająca coś pachnącego, pochodzi z języka używanego przez plemię Guarani.
Zawsze wiedziałam, że szpinak idealnie pasuje do łososia, ale jakoś nigdy nie wypróbowałam tego połączenia... Teraz sądzę, że często zagości u mnie w kuchni :) Przygotowałam naleśniki ze szpinakiem, serem blue i łososiem, które zapiekłam w piekarniku z serem. Naleśniki wyszły pyszne!
Dzisiejszy przepis jest dla tych, którym znudziły się tradycyjne schabowe…. To przepis na schab pieczony z jabłkowym sosem. Lubię takie połączenia mięsa z owocami. Schab pieczony w rękawie do pieczenia jest bardzo soczysty a dodatek kwaskowego sosu jabłkowego nadaje mu charakteru.
Po prostu: roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem. Dzisiaj w towarzystwie świetnego sera, który jakiś czas temu odkryliśmy na polskim rynku - to miękki ser solankowy z mleczarni w Końskim.
Polędwiczki wieprzowe można przygotować tak naprawdę na dziesiątki sposobów, ale te klasyczne, w sosie własnym podane np. z opiekanymi ziemniaczkami, buraczkami na ciepło wcale nie wymagają dodatkowych cudów.
Dziś przygotowałam dla Was pyszną pierś z kurczaka nadziewaną pietruszką, masłem i marynowaną papryką. Pierś wyszła bardzo soczysta,delikatna i co ważne dietetyczna.
Szpinak przesmażamy na 2 łyżkach oliwy, dodajemy do niego posiekane ząbki czosnku,odrobinę soli i pieprzu. Umyte i osuszone filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy farsz szpinakowy, pokrojony w kostkę ser feta i posypujemy orzechami...
Przygotowane w ten sposób ozorki są wyśmienite, mięciutkie, soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Ich niezwykłą delikatność, rewelacyjnie podkreśla, wyrazisty sos chrzanowy, w którym zostały przygotowane.
W ramach odchudzania mamy boczek z indyka. Dobry na ciepło, dobry na zimno. Tylko nie wiem, czy taki on znowu odchudzający, bo jednak klarowanego masełka w nim sporo.
Przepyszna potrawa, którą podać można zarówno na zwykły niedzielny obiad, jak i na bardziej uroczyste okazje, na przykład drugi dzień Świąt Wielkanocnych. Schabowe roladki z nadzieniem orzechowo-chrzanowym mają naprawdę wyjątkowy smak. Polecam! :)
Kiedy dwa razy usłyszałam, że dziś były najlepsze kotleciki jakie jadł w swoim życiu.... musiałam się dowiedzieć coż to za pyszności tak wychwala moje dziecko. Przy okazji rozmowy z Panią D. zapytałam i usłyszałam, że to takie zwykłe kotleciki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym - tylko takim gęstszym niż na zwykle naleśniki ;) Zrobiłam, wyszło zakakująco fajnie, pysznie, inaczej.