Piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym

Piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym
Kiedy dwa razy usłyszałam, że dziś były najlepsze kotleciki jakie jadł w swoim życiu.... musiałam się dowiedzieć coż to za pyszności tak wychwala moje dziecko.
Przy okazji rozmowy z Panią D. zapytałam i usłyszałam, że to takie zwykłe kotleciki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym - tylko takim gęstszym niż na zwykle naleśniki ;)
Zrobiłam, wyszło zakakująco fajnie, pysznie, inaczej.
Iskierka pochwalił, powiedział, że jestem super mamą i że takie kotleciki może jeść codziennie!

Zdjęcie - Piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 duże jajko
  • 5-6 łyżek gazowanej wody
  • około 500 g fileta z kurczaka - już pojedyńcze piersi, oczyszczone
  • sól, papryka słodka, curry, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • z mleka, mąki, soli, cukru, jajka i wody robimy ciasto naleśnikowe, ma być gęstsze niż normalnie
  • filety z kurczaka przekrawamy na pół wzdłuż i delikatnie rozbijamy przez folię tylko z jednej strony, jak są za duże, przecinamy na pół, mniejsze lepiej się zamacza w cieście i smaży
  • do miseczki dodajemy po tyle samo każdej z przypraw oprócz pieprzu, jego o połowę mniej, czyli po 1/2 łyżeczki: soli, papryki, curry i 1/4 pieprzu, mieszamy i dokładnie oprószamy mięso
  • rozgrzewamy olej na patelni, ma być go tyle, żeby kotlety z jednej strony do połowy się smażyły
  • zanurzamy mięso i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor na średnim ogniu około 2-3 minuty z każdej strony
  • zdejmując je z patelni osuszamy na papierowym ręczniku

Zdjęcie - Piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego ;)

Kategorie przepisów