Lekki morszczuk pod warzywami
Święta się skończyły i choć lodówka wciąż pęka w szwach, ja mam ochotę na coś znacznie lżejszego. W takich chwilach nie tylko chcę nieco odpocząć od kalorii, ale też od długiego mieszania w garze. Taka ryba spełnia wszystkie te kryteria. Bardzo lubię ten sposób na jej podanie i polecam każdemu.
Ależ to świętowanie jest męczące…
Składniki:
4 porcje:
kcal:727 B:70 W:38 T:31 (1 porcja to około: 180kcal)
- 4 filety z morszczuka (lub innej białej ryby)
- 2 łyżki oliwy
- 1 średnia marchewka ok. 120g
- 1 korzeń pietruszki ok 100g
- kawałek selera korzeniowego ok. 100g
- ok 10cm białej części pora ok 70g
- 1 puszka pomidorów
- pieprz z kolendrą (użyłam młotkowany Kamis)
- 1/2 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
Przygotowanie krok po kroku:
- Filety umyj i osusz. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je wcześniej.
- Warzywa obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, por posiekaj.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć rozdrobnione warzywa i podsmaż chwilę aż zmiękną i zaczną intensywnie pachnieć.
- Dopraw do smaku papryką, pieprzem cayenne, pieprzem z kolendrą i solą do smaku.
- Dodaj pomidory w puszce i podsmażaj jeszcze kilka minut aż płyn się zredukuje, a pomidory zmiękną.
- Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i oprósz solą.
- Na każdym filecie rozłóż porcję warzyw lekko dociskając je do ryby, by się nie rozpadły podczas zapiekania.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekaj przez 35 minut. Jeśli warzywa będą się zbyt mocno przypiekać, przykryj je folią aluminiową.
1. Taką rybę można przygotować z dowolnych filetów, także z mrożonych i kostek rybnych. Najlepiej sprawdzają się ryby o białym mięsie.
2. Filety możesz też ugotować na parze i dopiero wtedy przykryć warzywami bez zapiekania. Tak przygotowane danie smakuje najlepiej po 2-3 godzinach od przygotowania lub następnego dnia.
Smacznego!