Indyk a'la boczek

Indyk a'la boczek

Zdjęcie - indyk a'la boczek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W ramach odchudzania mamy boczek z indyka. Dobry na ciepło, dobry na zimno. Tylko nie wiem, czy taki on znowu odchudzający, bo jednak klarowanego masełka w nim sporo. W każdym razie smaczny, zwłaszcza na zimno, z chrzanem, albo ogórkiem kiszonym, na tarzynkowym chlebku. Albo z nigellową żurawiną. I z ćwikłą też genialny. I tak to z tym odchudzaniem...
Weźmy:
filet z indyka - ok. 700 g
masło klarowane (ok. 3 czubatych łyżek)
sól, pieprz, przeciśnięty czosnek i majeranek do smaku
jagoda jałowca, ziele angielskie i liść laurowy do gotowania

Filet naciąć w poziomie, rozłożyć i rozbić pod folią spożywczą. Doprawić wedle upodobania i posypać wiórkami masła (2 łyżki), zrolować i obwiązać nicią. Mięso usmażyć na trzeciej łyżce masła razem z jagodą jałowca, zielem angielskim i liściem laurowym. Podlać wodą i dusić do miękkości, ok. 40 minut.

Kategorie przepisów