Ozorki w sosie chrzanowym
Wiem, że ozorki są daniem, które albo ktoś lubi, albo nienawidzi, nie mogąc na nie nawet spojrzeć.
Ja należę do tej pierwszej grupy, do ich miłośników.
Uwielbiam ozorki w sosie chrzanowym, choć w dzisiejszych czasach, rzadko kto je jada!
Przygotowane w ten sposób ozorki są wyśmienite, mięciutkie, soczyste, wręcz rozpływają się w ustach.
Ich niezwykłą delikatność, rewelacyjnie podkreśla, wyrazisty sos chrzanowy, w którym zostały przygotowane.
Składniki:
- 700g ozorków wieprzowych
- 1l rosołu (lub woda i warzywa ma rosół:marchew, pietruszka, por, seler, cebula)
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 0.5 słoiczka chrzaniu
- 1-2 łyżki mąki
- 2 łyżki smietany
- sól i pieprz do smaku
Ozorki dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Zalać wodą, doprawić solą, wstawić na gaz.
Gotować do momentu aż będą prawie miękkie.
Prawie miękkie ozorki wyciągnąć z wody, lekko przestudzić, obrać ze skóry.
Ozorki pokroić w plastry.
Zalać rosołem.
Dodać ziele angielskie, listek laurowy i sól.
Gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać chrzan.
Sos zagęścić mąką.
Doprawić śmietaną, solą i pieprzem.
Ozorki podawać z ziemniakami puree.