Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera
Dziś przedstawiam przepis na łatwe, szybkie, a co najważniejsze przepyszne danie doskonałej autorki Mary Berry z jej książki „Mary Berry’s Complete Cookbook”. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, z papryką, pieczarkami w kremowym, winnym sosie. Doskonały pomysł na obiad w pracowitym tygodniu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera
(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju słonecznikowego (użyłam rzepakowego)
- 750 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry
- 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
- 1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki
- 1 łyżka mąki
- 300 ml bulionu z kurczaka
- 75 ml Madery (lub Porto)
- 175 g pieczarek, małe w całości, większe pokrojone
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 150 ml śmietanki 18%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na dużej patelni, na dużym ogniu podgrzej masło z olejem, dopraw sola i pieprzem medaliony z polędwiczki. Gdy masło będzie już porządnie rozgrzane obsmaż kotleciki po około 3 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je łyżką durszlakową na ręczniki papierowe aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Do tej samej patelni wrzuć cebulę wraz z papryką i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Następnie wsyp mieloną paprykę, posyp całość mąką i smaż przez kolejną minutę. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj bulion, po czym postaw ponownie na ogniu i dodaj wino, grzyby i koncentrat pomidorowy. Gotuj całość przez kolejne 2-3 minuty .
- Po tym czasie włóż do patelni polędwiczkę i dopraw całość do maku. Przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut lub do momentu, aż kotleciki przestaną być różowe w środku.
- Wmieszaj śmietanę, dopraw ponownie jeżeli jest to konieczne i podawaj.
Smacznego!
English version
Madeira Pork with Paprika
(4 servings)
Ingredients:
- 2 tbsp butter
- 2 tbsp sunflower oil (I used canola oil)
- 750 g pork tenderloin, trimmed and cut diagonally into 1 cm slices
- 1 onion, chopped
- 1 large red pepper, cut into strips
- 1 tbsp paprika
- 1 tbsp flour
- 300 ml chicken stock
- 75 ml Madeira
- 175 g mushrooms (whole button mushrooms, or halved if larger)
- 1 tsp tomato paste
- 150 ml light cream
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Melt the butter with the oil in a large skillet and season pork with salt and pepper. When the butter is foaming, add the pork tenderloin slices, in batches if necessary, and cook over high heat for about 3 minutes, until just beginning to brown. Lift out with a slotted spoon and drain on paper towels.
- Add the onion and red pepper and cook, stirring, for 2 minutes. Add the paprika and flour and cook, stirring, for 1 minute. Remove the pan from heat and blend in the stock. Return to the heat and add the Madeira, mushrooms, and tomato paste. Simmer for 2-3 minutes.
- Return the pork to the pan and season to taste. Cover and simmer very slowly for 20 minutes or until the pork in tender and cooked through.
- Stir the cream into the pork mixture, taste for seasoning and heat through gently. Serve hot.
Enjoy!