Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
  • SKŁADNIKI:
  • ( 4 porcje )
  • ** polędwiczki wieprzowe 2 szt
  • ** cebula – 2 szt
  • ** masło – 150 g
  • ** bulion – 300 ml
  • ** sól
  • ** pieprz
  • ** papryka
  • ** śmietana 18% słodka – 50 ml

 

Dziś coś dla mięsożerców ;)

Polędwiczki wieprzowe można przygotować tak naprawdę na dziesiątki sposobów , ale te klasyczne , w sosie własnym podane np. z opiekanymi ziemniaczkami , buraczkami na ciepło wcale nie wymagają dodatkowych cudów.

Podczas duszenia wydobywa się lekki sosik , który wystarczy tylko odrobinę zagęścić , dodać ulubione przyprawy i już można się cieszyć smakiem fantastycznego mięsa.

  Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Polędwiczki oczyszczamy , kroimy w plastry.

Lekko rozbijamy za pomocą dłoni.

Z każdej strony posypujemy odrobiną soli  pieprzu.

W garnku z grubym dnem / gęsiarce rozgrzewamy masło.

Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy na złoto.

Wkładamy nasze polędwiczki , obsmażamy z każdej strony.

Podlewamy bulionem i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.

Odlewamy niewielką ilość bulionu do osobnego naczynia , dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Całość wlewamy z powrotem do gęsiarki , rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze ok. 3-5 minut.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną papryki.

Podajemy gorące np. z ugotowaną na sypko kaszą.

Smacznego!

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Kategorie przepisów