Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- SKŁADNIKI:
- ( 4 porcje )
- ** polędwiczki wieprzowe 2 szt
- ** cebula – 2 szt
- ** masło – 150 g
- ** bulion – 300 ml
- ** sól
- ** pieprz
- ** papryka
- ** śmietana 18% słodka – 50 ml
Dziś coś dla mięsożerców ;)
Polędwiczki wieprzowe można przygotować tak naprawdę na dziesiątki sposobów , ale te klasyczne , w sosie własnym podane np. z opiekanymi ziemniaczkami , buraczkami na ciepło wcale nie wymagają dodatkowych cudów.
Podczas duszenia wydobywa się lekki sosik , który wystarczy tylko odrobinę zagęścić , dodać ulubione przyprawy i już można się cieszyć smakiem fantastycznego mięsa.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Polędwiczki oczyszczamy , kroimy w plastry.
Lekko rozbijamy za pomocą dłoni.
Z każdej strony posypujemy odrobiną soli pieprzu.
W garnku z grubym dnem / gęsiarce rozgrzewamy masło.
Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy na złoto.
Wkładamy nasze polędwiczki , obsmażamy z każdej strony.
Podlewamy bulionem i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.
Odlewamy niewielką ilość bulionu do osobnego naczynia , dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Całość wlewamy z powrotem do gęsiarki , rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze ok. 3-5 minut.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną papryki.
Podajemy gorące np. z ugotowaną na sypko kaszą.
Smacznego!