Drożdżowa tarta ze szpinakiem, serem ricotta i łososiem
przepis:
Do tarty wykorzystałam ciasto drożdżowe , które zarobiłam na minicalzone.
http://figowesmaki.blox.pl/2012/06/Minicalzone-ze-szpinakiem-i-serem-ricotta.html
Nadzienie:
25 dag serka ricotta
25 dag mrożonych liści szpinaku
kilka plastrów wędzonego łososia
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
odrobinę gałki muszkatołowej
Szpinak obgotować we wrzącej wodzie.
Dobrze odcisnąć i ostudzić, a następnie wymieszać z serkiem.
Doprawić solą roztartą z czosnkiem, pieprzem i gałką.
2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.
Z reszty ciasta upleść warkocz i ułożyć go na cieście wkoło formy.
Tartę wypełnić nadzieniem. Na wierzchu ułożyć rozetki z łososia.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec ok. 30 min w piekarniku
.