Sola z sosie paprykowym ze szpinakiem
.
2 płaty soli
10 dag mrożonych liści szpinaku
0,5 papryki
cebula
1 łyżka tartego sera Grana Padano
sól, pieprz
0,5 szklanki bulionu warzywnego
0,5 szklanki śmietany 30 %
sok z cytryny
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
.
Rybę opłukać , osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem.
Paprykę i cebulę pokroić na drobną kostkę.
Olej rozgrzać w rondelku, zeszklić na nim cebulę, dodać paprykę i dusić razem ok. 5 min.
Następnie dolać bulion, dodać sól, pieprz i dusić jeszcze 5 min. Po tym czasie dodać śmietanę.
Resztę cebuli zeszklić na maśle, dodać szpinak, chwilę dusić. Doprawić solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć warstwę sosu paprykowego. Na nim ułożyć płaty soli, szpinak i posypać tartym serem.
Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C i zapiekać 20 min.
.