Ruskie canneloni

Ruskie  canneloni

Duże makaronowe rurki wypełnione pieprznym ruskim farszem, okraszone słoninką z cebulą są baaardzo dobre! Ale radzę zrobić podwójną porcję, bo to co zostanie można przełożyć na patelnię i usmażyć na rumiano. Bo takie połączenie... mocno wysmażonej cebuli, skwarek, chrupiącego makaronu i kremowego mocno pieprznego farszu to niebo w gębie.

Zdjęcie - Ruskie  canneloni  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ruskie canneloni*

Składniki:

  • 10 rurek canneloni
  • 5 ziemniaków
  • 250g twarogu
  • 2 cebule
  • 100g słoniny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżka oleju

 

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jedną cebulę obrać, posiekać i usmażyć na łyżce oleju. Ziemniaki zmielić wraz z twarogiem. Doprawić solidnie solą i pieprzem. Canneloni ugotować bardzo al dente (mają być tylko lekko miękkie). Odcedzić i przelać zimna wodą, by się nie skleiły. Następnie nadziewać je przygotowanym farszem. Słoninę pokroić w kosteczkę i rzucić na patelnię. Gdy zacznie się rumienić, dorzucić drugą posiekaną cebulę i chwilę jeszcze smażyć, by powstała okrasa. ruskie canneloni ułożyć w naczyniu do zapiekania i okrasić skwareczkami z cebulą. Wstawić danie do gorącego piekarnika na ok.15 minut.

Smacznego!

* przepis Pawła Lorocha

Kategorie przepisów