Ruskie canneloni
Duże makaronowe rurki wypełnione pieprznym ruskim farszem, okraszone słoninką z cebulą są baaardzo dobre! Ale radzę zrobić podwójną porcję, bo to co zostanie można przełożyć na patelnię i usmażyć na rumiano. Bo takie połączenie... mocno wysmażonej cebuli, skwarek, chrupiącego makaronu i kremowego mocno pieprznego farszu to niebo w gębie.
Ruskie canneloni*
Składniki:
- 10 rurek canneloni
- 5 ziemniaków
- 250g twarogu
- 2 cebule
- 100g słoniny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżka oleju
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jedną cebulę obrać, posiekać i usmażyć na łyżce oleju. Ziemniaki zmielić wraz z twarogiem. Doprawić solidnie solą i pieprzem. Canneloni ugotować bardzo al dente (mają być tylko lekko miękkie). Odcedzić i przelać zimna wodą, by się nie skleiły. Następnie nadziewać je przygotowanym farszem. Słoninę pokroić w kosteczkę i rzucić na patelnię. Gdy zacznie się rumienić, dorzucić drugą posiekaną cebulę i chwilę jeszcze smażyć, by powstała okrasa. ruskie canneloni ułożyć w naczyniu do zapiekania i okrasić skwareczkami z cebulą. Wstawić danie do gorącego piekarnika na ok.15 minut.
Smacznego!
* przepis Pawła Lorocha