zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką
Ziemniaki i batata obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Następnie utłuc z oliwą na pure. Marchewkę obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce. Pieczarki pokroić w kostkę. Mięso przesmażyć na patelni z solą i pieprzem. Przełożyć do rondelka, następnie przesmażyć pieczarki aż woda odparuje i przełożyć do mięsa.
Dorzuć marchewkę i koncentrat pomidorowy rozmieszany z 2 łyżkami wody. Dusić aż wszystko się ładnie połączy i marchewka zmięknie, doprawić. Przełożyłam do naczynia do zapiekania, posypałam startym serem i przykryłam warstwą ziemniaków. Piekło się 20 minut w 180 stopniach - tyle żeby ziemniaczki się lekko przypiekły.

- 500g mielonej karkówki
- 3 marchewki
- 6-8 pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 ziemniaków
- 1 batat
- sól, pieprz, słodka papryka
- oliwa
- ser grana padano


