KULEBIAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KAPUSTĄ,GRZYBAMI I KASZĄ


Tradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego.Jest to potrawa kuchni kresowej.Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw.Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam.Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie.

Składniki: na około 6 porcji
- płat ciasta francuskiego
- 50 dag kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 20 dag kaszy jaglanej
- 2 szt. cebuli
- 2 szt, jajek
- sól,pieprz

Kiszoną kapustę posiekałam, zalałam niewielką ilością wody i gotowałam około 40 minut.

Wlałam do niej wywar z grzybów.

Cebule posiekałam i usmażyłam na oleju.

Dodałam do niej pokrojone grzyby,przyprawiłam i podsmażyłam.

Wymieszałam grzyby i cebulę z kapustą.

Kaszę jaglaną ugotowałam i dodałam do kapusty.

Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo.

Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem.

Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego.Na jego środek nałożyłam farsz

i skleiłam brzegi.

Można posmarować powierzchnię jajkiem.Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować.Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Można podawać z czerwonym barszczem.

Smacznego!