Zapiekanka z ryżem i warzywami
Ta zapiekanka przywołuje na myśl lato ponieważ zawiera warzywa, które ewidentnie kojarzą się z tą porą roku. Mnie osobiście bardzo przypadła do gustu. Ja nazwałabym ją pieczonym risotto pomidorowym bo pomidory są tu mocno wyczuwalne. Danie jest lekkie i bardzo smaczne.
W dalszym ciągu czekam na Wasze propozycje do konkursu herbacianego Dilmah:)
Składniki:
- 300 g dojrzałych pomidorów
- 300 g bakłażana
- 400 g cukinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli, posiekanej w kosteczkę
- 1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
- 100 g surowego ryżu Arborio do risotto (lub zwykłego białego ryżu)
- 250 ml wody lub bulionu
- 250 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + dodatkowo do podania
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 150 - 200 g tartego sera
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i włożyć do miseczki. Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w większą kostkę (około 2,5 cm). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu mieszając od czasu do czasu (około 5 minut). Dodać czosnek a po minucie dodać bakłażana i lekko zrumienić go smażąc przez około 3 - 4 minuty. Dodać ryż a po minucie wlać wodę lub bulion. Zagotować, dodać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem, wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Pogotować przez minutę a następnie dodać pomidory i cukinię. Po minucie odstawić z ognia, wymieszać z natką pietruszki i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Naczynie zamknąć i wstawić do piekarnika na 35 minut. Naczynie otworzyć, posypać tartym serem, przykryć i ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Jeśli lubimy gdy ser jest lekko zrumieniony, ostatnie 10 minut zapiekamy bez przykrycia.
Smacznego:)