Łodygi selera, jabłko, czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Wrzucić do miski razem z namoczonymi wcześniej rodzynkami. Czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do pozostałych składników. Doprawić solą, pieprzem i majonezem.
Mięso umyć, delikatnie rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą i pieprzem. Grillować na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cebule obrać, pokroić w plastry, wrzucić do mięsa. Piec aż cebula nabierze złotego koloru.
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką, wrzucić na rozgrzany olej. Zrumienić ze wszystkich stron, wrzucić do gara z odrobiną wody (może być wywar). Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i czerwoną paprykę.
Fasolę oczyscić, poobcinać końcówki, umyć, wrzucić do gara z posoloną wodą. Po ugotowaniu odcedzić. Masło przetopić na patelni, dodać tartą bułkę i zrumienić. Fasolkę położyć na talerz, oblać zrumienioną bułką. Gotowe.
Cukinie obrać ze skóry, pokroić w paski, wydrążyć z miąższu. Następnie pokroić w grubą kostkę i wrzucić do gara. Podlać odrobiną wywaru warzywnego lub wodą.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać podzielone na różyczki brokuły i dusić na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie podlać wywarem i gotować. Gdy brokuły będą miekkie, za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć brokuły i zmiksować w malakserze. Odłożyć kilka do dekoracji.
Cebulę obrać, drobno poszatkować, przesmażyć na oleju. Pomidora obrać ze skóry, wydrążyć z miąższu, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do cebulki razem z pokrojoną cukinią (gruba kostka) i pokrojoną w paski papryką. Kalafiora podzielić na różyczki dodać do reszty składników.
Cebulę obrać, drobno pokroić, przesmażyć na oleju. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę. Obtoczyć w mące, wrzucić do cebuli. Mięso obsmażyć stale mieszając. Doprawić solą i czerwoną papryką do smaku. Podlać wywarem mięsnym, dodać przecier pomidorowy, listki laurowe, rozgnieciony czosnek, pieprz w ziarnach i dusić do miękkości. W czasie duszenia podlewać wywarem.
Borowiki oczyścić, pokroić w plastry, umyć. Drobno pokrojoną cebulę, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone borowiki. Dusić około 15 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. W garnku zagotować wodę (około 1 l) z bulionem grzybowym, dodać duszone borowiki.
Jajka ugotować na twardo. Rybę oczyścić z ości, przekręcić przez maszynkę. To samo zrobić z jajkami i cebulą. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i majonezem do smaku. Po nałożeniu na kanapki posypać pieprzem w ziarnach.
Obraną kaczkę poporcjować, umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Skropić olejem, odstawić do lodówki na kilka godzin(ja odstawiłam na całą noc).
Kapustę włożyć do gara, zalać wodą i zagotować. Następnie odcedzić i ponownie zalać wodą. Wołowinę i karczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć. Kiełbasę pokroić w plastry, wędzony boczek w słupki, dodać do cebuli i dusić.
Jajka ugotować na twardo, obrać, drobno pokroić. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plastry. Wrzucić na roztopione masełko i dusić. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez w/g uznania, doprawić solą i pieprzem do smaku.