Zupa krem z brokułów
1 cebula
wywar z warzyw (około 1 litra)
śmietana kremówka
sól
pieprz
3 łyżki masła
starty żółty ser
szczypiorek
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać podzielone na różyczki brokuły i dusić na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie podlać wywarem i gotować. Gdy brokuły będą miekkie, za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć brokuły i zmiksować w malakserze. Odłożyć kilka do dekoracji. Ponownie przelać do garnka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę wlać do odrobiny wywaru, wymieszać, wlać do gara. Całość dokładnie wymieszać.
Gotową zupę wlać na talerze. Udekorować różyczkami, startym żółtym serem i odrobiną posiekanego szczypiorku. Podawać z grzankami.