Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów
2 średniej wielkości brokuły

1 cebula

wywar z warzyw (około 1 litra)

śmietana kremówka

sól

pieprz

3 łyżki masła

starty żółty ser

szczypiorek

 

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać podzielone na różyczki brokuły i dusić na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie podlać wywarem i gotować. Gdy brokuły będą miekkie, za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć brokuły i zmiksować w malakserze. Odłożyć kilka do dekoracji. Ponownie przelać do  garnka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę wlać do odrobiny wywaru, wymieszać, wlać do gara. Całość dokładnie wymieszać.

Gotową zupę wlać na talerze. Udekorować różyczkami, startym żółtym serem i odrobiną posiekanego szczypiorku. Podawać z grzankami.

 

 

 

 

        Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów