Placki ziemniaczane
8 ziemniaków
1 cebula
1 jajko
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odsączyć nadmiar wody. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Do startej cebuli i ziemniaków dodać mąkę, żółtko, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Białko zmiksować na piane a następnie delikatnie wymieszać z ziemniaczaną masą. Na teflonową patelnię wylać odrobinę oleju. Za pomocą łyżki wlewać ziemniaczane ciasto i delikatnie rozprowdzać. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Ziemniaczane placki swietnie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru.
Przepis bierze udział w akcji"Gotujemy po polsku-edycjaII", której patronatem jest serwis https://zpierwszegotloczenia.pl/