Placki ziemniaczane

Placki  ziemniaczane

 

 

8 ziemniaków

1 cebula

1 jajko

2 łyżki mąki

sól

pieprz

olej

 

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odsączyć nadmiar wody. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Do startej cebuli i ziemniaków dodać mąkę, żółtko, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Białko zmiksować na piane a następnie delikatnie wymieszać z ziemniaczaną masą. Na teflonową patelnię wylać odrobinę oleju. Za pomocą łyżki wlewać ziemniaczane ciasto i delikatnie rozprowdzać. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Ziemniaczane placki swietnie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru.

 

 

 

 

 

                 Zdjęcie - Placki  ziemniaczane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Placki  ziemniaczane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  Zdjęcie - Placki  ziemniaczane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Placki  ziemniaczane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

  Przepis bierze udział w akcji"Gotujemy po polsku-edycjaII", której patronatem jest serwis https://zpierwszegotloczenia.pl/

 

 

Kategorie przepisów