Pieczona kaczka z jabłkami
1 kaczka
5 dużych jabłek
sól
pieprz
przyprawa do drobiu
kandyzowana żurawina
olej
Obraną kaczkę poporcjować, umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Skropić olejem, odstawić do lodówki na kilka godzin(ja odstawiłam na całą noc).
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć z nasion. Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać kilka cząsteczek jabłek, garstkę żurawiny, skropić odrobiną wody. Piec w nagrzanym piekarniku (180st.) przez około 2 godziny. Co jakiś czas kaczkę należy przekładać na drugą stronę. Podczas pieczenia wytworzy się sos, którym należy polewać kaczkę.
Pod koniec pieczenia dodać resztę jabłek i piec przez około 20 minut.