Bigos z kiszonej kapusty

 

 

3 kg kiszonej kapusty

40 dag wołowiny bez kości

40 dag karkówki

20 dag wędzonego boczku

20 dag kiełbasy zwyczajnej

3 cebule

kilka suszonych grzybów

kilka suszonych śliwek

kminek

czerwona papryka w proszku

pieprz czarny w ziarnach

3 listki laurowe

sól

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej

 

Kapustę włożyć do gara, zalać wodą i zagotować. Następnie odcedzić i ponownie zalać wodą. Wołowinę i karczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć. Kiełbasę pokroić w plastry, wędzony boczek w słupki, dodać do cebuli i dusić.

Przesmażone mięso, kiełbasę i boczek wrzucić do gara z kapustą i gotować. Dodać suszone grzyby (wcześniej namoczone), kilka suszonych śliwek, odrobinę kminku i przyprawy. Po dwóch godzinach dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać i  dalej gotować na "wolnym ogniu". Pod koniec zrobić zasmażkę z mąki i wymieszać z bigosem.

 

 Na drugi dzień bigos ponownie postawić na kuchni i podgotować na "wolnym ogniu". Doprawić jeśli będzie taka konieczność.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

  Przepis bierze udział w akcji"Gotujemy po polsku-edycjaII", której patronatem jest serwis http://zpierwszegotloczenia.pl/

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Pęczak z wieprzowiną i papryką

Pęczak z wieprzowiną i papryką

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Zapiekanka chłopska
1

Zapiekanka chłopska

Beti Beti
kruche babeczki

Kotlety mielone mojej babci (zapiekane)
1

Kotlety mielone mojej babci (z…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Befsztyk, biff à la Lindström

Befsztyk, biff à la Lindström

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Biała zupa krem z pietruszki i selera

Biała zupa krem z pietruszki i…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem
1

Odrywane drożdżowe ślimaczki z…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Przepisy z tych kategorii

Zimowa sałatka z kalafiora, soczewicy i ciecierzycy

Zimowa sałatka z kalafiora, so…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krewetki w sosie pomidorowym z fetą

Krewetki w sosie pomidorowym z…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kapuśniaki
1

Kapuśniaki

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Sałatka jajeczna z cebulą
1

Sałatka jajeczna z cebulą

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Pierogi z kapustą i pieczarkami
1

Pierogi z kapustą i pieczarkam…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pikantny rosół po portugalsku

Pikantny rosół po portugalsku

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie