Bigos z kiszonej kapusty

 

 

3 kg kiszonej kapusty

40 dag wołowiny bez kości

40 dag karkówki

20 dag wędzonego boczku

20 dag kiełbasy zwyczajnej

3 cebule

kilka suszonych grzybów

kilka suszonych śliwek

kminek

czerwona papryka w proszku

pieprz czarny w ziarnach

3 listki laurowe

sól

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej

 

Kapustę włożyć do gara, zalać wodą i zagotować. Następnie odcedzić i ponownie zalać wodą. Wołowinę i karczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć. Kiełbasę pokroić w plastry, wędzony boczek w słupki, dodać do cebuli i dusić.

Przesmażone mięso, kiełbasę i boczek wrzucić do gara z kapustą i gotować. Dodać suszone grzyby (wcześniej namoczone), kilka suszonych śliwek, odrobinę kminku i przyprawy. Po dwóch godzinach dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać i  dalej gotować na "wolnym ogniu". Pod koniec zrobić zasmażkę z mąki i wymieszać z bigosem.

 

 Na drugi dzień bigos ponownie postawić na kuchni i podgotować na "wolnym ogniu". Doprawić jeśli będzie taka konieczność.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

  Przepis bierze udział w akcji"Gotujemy po polsku-edycjaII", której patronatem jest serwis http://zpierwszegotloczenia.pl/

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Węgierska zupa z mięsem i grzybami
1

Węgierska zupa z mięsem i grzy…

Dzi Dzi
karmelowy

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym i ziemniaczki pieczone z nutą mięty
1

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

Beti Beti
kruche babeczki

Na dzień górnika - schab po sztygarsku

Na dzień górnika - schab po sz…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ciepła salatka z batatów, kaki i kielbasek pieprzowych
2

Ciepła salatka z batatów, kaki…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Polędwiczki wieprzowe faszerowane jabłkami i żurawiną

Polędwiczki wieprzowe faszerow…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Żeberka zapiekane w kapuście kiszonej
1

Żeberka zapiekane w kapuście k…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania

Drożdżowe ślimaczki z powidłam…

food² food²
Food Square

Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami

Pierogi z soczewicą, kapustą i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną
1

Pierogi z ziemniakami i kapust…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Sernik dyniowy z lustrzaną glazurą czekoladową

Sernik dyniowy z lustrzaną gla…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Świąteczny piernik przekładany powidłami z galaretką
4

Świąteczny piernik przekładany…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Proste ciasto z makiem
2

Proste ciasto z makiem

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania