Bigos z kiszonej kapusty
3 kg kiszonej kapusty
40 dag wołowiny bez kości
40 dag karkówki
20 dag wędzonego boczku
20 dag kiełbasy zwyczajnej
3 cebule
kilka suszonych grzybów
kilka suszonych śliwek
kminek
czerwona papryka w proszku
pieprz czarny w ziarnach
3 listki laurowe
sól
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
Kapustę włożyć do gara, zalać wodą i zagotować. Następnie odcedzić i ponownie zalać wodą. Wołowinę i karczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć. Kiełbasę pokroić w plastry, wędzony boczek w słupki, dodać do cebuli i dusić.
Przesmażone mięso, kiełbasę i boczek wrzucić do gara z kapustą i gotować. Dodać suszone grzyby (wcześniej namoczone), kilka suszonych śliwek, odrobinę kminku i przyprawy. Po dwóch godzinach dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać i dalej gotować na "wolnym ogniu". Pod koniec zrobić zasmażkę z mąki i wymieszać z bigosem.
Na drugi dzień bigos ponownie postawić na kuchni i podgotować na "wolnym ogniu". Doprawić jeśli będzie taka konieczność.
Przepis bierze udział w akcji"Gotujemy po polsku-edycjaII", której patronatem jest serwis https://zpierwszegotloczenia.pl/