Bigos z kiszonej kapusty

 

 

3 kg kiszonej kapusty

40 dag wołowiny bez kości

40 dag karkówki

20 dag wędzonego boczku

20 dag kiełbasy zwyczajnej

3 cebule

kilka suszonych grzybów

kilka suszonych śliwek

kminek

czerwona papryka w proszku

pieprz czarny w ziarnach

3 listki laurowe

sól

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej

 

Kapustę włożyć do gara, zalać wodą i zagotować. Następnie odcedzić i ponownie zalać wodą. Wołowinę i karczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć. Kiełbasę pokroić w plastry, wędzony boczek w słupki, dodać do cebuli i dusić.

Przesmażone mięso, kiełbasę i boczek wrzucić do gara z kapustą i gotować. Dodać suszone grzyby (wcześniej namoczone), kilka suszonych śliwek, odrobinę kminku i przyprawy. Po dwóch godzinach dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać i  dalej gotować na "wolnym ogniu". Pod koniec zrobić zasmażkę z mąki i wymieszać z bigosem.

 

 Na drugi dzień bigos ponownie postawić na kuchni i podgotować na "wolnym ogniu". Doprawić jeśli będzie taka konieczność.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

  Przepis bierze udział w akcji"Gotujemy po polsku-edycjaII", której patronatem jest serwis http://zpierwszegotloczenia.pl/

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Boeuf Strogonow - wersja oryginalna

Boeuf Strogonow - wersja orygi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kremowe ziemniaki z grzybami

Kremowe ziemniaki z grzybami

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa  kurkowa

Zupa kurkowa

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z kuskusem i pieczarkami
2

Sałatka z kuskusem i pieczarka…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Zupa z boczniaków
2

Zupa z boczniaków

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

"Kartoflanka" z grzybkiem - fi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Königsberger Klopse - Klopsiki królewieckie
1

Königsberger Klopse - Klopsiki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Fasolka po bretońsku na słodko

Fasolka po bretońsku na słodko

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Policzki wieprzowe w sosie chrzanowym
1

Policzki wieprzowe w sosie chr…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Schab duszony w kiszonej kapuście
1

Schab duszony w kiszonej kapuś…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Roladki schabowe z wędzoną śliwką

Roladki schabowe z wędzoną śli…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pulled pork

Pulled pork

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie