Bigos z kiszonej kapusty

 

 

3 kg kiszonej kapusty

40 dag wołowiny bez kości

40 dag karkówki

20 dag wędzonego boczku

20 dag kiełbasy zwyczajnej

3 cebule

kilka suszonych grzybów

kilka suszonych śliwek

kminek

czerwona papryka w proszku

pieprz czarny w ziarnach

3 listki laurowe

sól

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej

 

Kapustę włożyć do gara, zalać wodą i zagotować. Następnie odcedzić i ponownie zalać wodą. Wołowinę i karczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć. Kiełbasę pokroić w plastry, wędzony boczek w słupki, dodać do cebuli i dusić.

Przesmażone mięso, kiełbasę i boczek wrzucić do gara z kapustą i gotować. Dodać suszone grzyby (wcześniej namoczone), kilka suszonych śliwek, odrobinę kminku i przyprawy. Po dwóch godzinach dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać i  dalej gotować na "wolnym ogniu". Pod koniec zrobić zasmażkę z mąki i wymieszać z bigosem.

 

 Na drugi dzień bigos ponownie postawić na kuchni i podgotować na "wolnym ogniu". Doprawić jeśli będzie taka konieczność.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

  Przepis bierze udział w akcji"Gotujemy po polsku-edycjaII", której patronatem jest serwis http://zpierwszegotloczenia.pl/

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Jagodzianki z kruszonką
1

Jagodzianki z kruszonką

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Sezon na pomidory: Gazpacho z brzoskwiniami

Sezon na pomidory: Gazpacho z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Szarlotka z agrestem bez pieczenia + film - Smakowite Dania

Szarlotka z agrestem bez piecz…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Soczewica z pieczonymi burakami

Soczewica z pieczonymi burakam…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Grillowana Karkówka w piwie lekko ostra

Grillowana Karkówka w piwie le…

Anula Anula
ekspansja-smaku

Racuchy drożdżowe z jagodami

Racuchy drożdżowe z jagodami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i czerwoną fasolą

Gołąbki z kaszą gryczaną, piec…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Młoda kapusta z chorizo

Młoda kapusta z chorizo

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Risotto z młodą kapustą  (Doradca smaku 3 - recenzja książki)

Risotto z młodą kapustą (Dora…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Coleslaw z granatem i  rodzynkami

Coleslaw z granatem i rodzynk…

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Gołąbki Marysi

Gołąbki Marysi

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Surówka z młodej kapusty – colesław
1

Surówka z młodej kapusty – col…

napiecyku napiecyku
napiecyku