Bigos z kiszonej kapusty

 

 

3 kg kiszonej kapusty

40 dag wołowiny bez kości

40 dag karkówki

20 dag wędzonego boczku

20 dag kiełbasy zwyczajnej

3 cebule

kilka suszonych grzybów

kilka suszonych śliwek

kminek

czerwona papryka w proszku

pieprz czarny w ziarnach

3 listki laurowe

sól

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej

 

Kapustę włożyć do gara, zalać wodą i zagotować. Następnie odcedzić i ponownie zalać wodą. Wołowinę i karczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć. Kiełbasę pokroić w plastry, wędzony boczek w słupki, dodać do cebuli i dusić.

Przesmażone mięso, kiełbasę i boczek wrzucić do gara z kapustą i gotować. Dodać suszone grzyby (wcześniej namoczone), kilka suszonych śliwek, odrobinę kminku i przyprawy. Po dwóch godzinach dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać i  dalej gotować na "wolnym ogniu". Pod koniec zrobić zasmażkę z mąki i wymieszać z bigosem.

 

 Na drugi dzień bigos ponownie postawić na kuchni i podgotować na "wolnym ogniu". Doprawić jeśli będzie taka konieczność.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

  Przepis bierze udział w akcji"Gotujemy po polsku-edycjaII", której patronatem jest serwis http://zpierwszegotloczenia.pl/

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z całych liści kapusty)

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z ca…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Surówka z czerwonej kapusty i gruszki

Surówka z czerwonej kapusty i…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka)

Kapusta z octem ryżowym (jak u…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Łazanki z kapustą i mięsem

Łazanki z kapustą i mięsem

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kimchi

Kimchi

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kapuśniaki
2

Kapuśniaki

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Słodko - pikantne tajskie skrzydełka z kurczaka
1

Słodko - pikantne tajskie skrz…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem
1

Kurczak w sosie pomarańczowym…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit
2

Klopsiki z indyka w sosie pomi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wieprzowina po chińsku z orzechami ziemnymi

Wieprzowina po chińsku z orzec…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Dietetyczna pieczeń z indyka
1

Dietetyczna pieczeń z indyka

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kurczak w 40-stu  ząbkach czosnku z sufletem kukurydzianym
1

Kurczak w 40-stu ząbkach czos…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne