Rozgrzewająca zupa na jesienne chłody

Rozgrzewająca zupa na jesienne  chłody

 

 

20 dag żeberek

15 dag kiełbasy zwyczajnej

15 dag wędzonego boczku

2 cebule

4 ziemniaki

3 listki laurowe

ziele angielskie

2 lub 3 ząbki czosnku

odrobina majeranku

sól

pieprz

1 łyżka mąki

śmietana 18%

olej

 

Żeberka wrzucić do gara z wodą, listkami laurowymi, zielem angielskim i 1 cebulą. Zalać wodą i gotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kiełbasę i boczek pokroić w plastry, dodać do cebuli. Dusić przez chwilę a następnie wrzucić do gara z wodą. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do reszty składników i gotować. Żeberka wyjąć z wywaru, obrać, drobno pokroić i ponownie wrzucić do gara. Pod koniec rozrobić 1 łyżkę mąki w odrobinie wody i wlać do gara. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, kwaśną śmietaną i czosnkiem do smaku.

 Do takiej zupy można wykorzystać wszystkie kiełbaski, które zalegają lodówkę: kabanosy, szynka wiejska, szynka parmeńska, podgardle, etc.

 

 

 

Zdjęcie - Rozgrzewająca zupa na jesienne  chłody  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Rozgrzewająca zupa na jesienne  chłody  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Rozgrzewająca zupa na jesienne  chłody  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Rozgrzewająca zupa na jesienne  chłody  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 Przepis bierze udział w akcji"Gotujemy po polsku-edycjaII", której patronatem jest serwis https://zpierwszegotloczenia.pl/

 

Kategorie przepisów