Rozgrzewająca zupa na jesienne chłody
20 dag żeberek
15 dag kiełbasy zwyczajnej
15 dag wędzonego boczku
2 cebule
4 ziemniaki
3 listki laurowe
ziele angielskie
2 lub 3 ząbki czosnku
odrobina majeranku
sól
pieprz
1 łyżka mąki
śmietana 18%
olej
Żeberka wrzucić do gara z wodą, listkami laurowymi, zielem angielskim i 1 cebulą. Zalać wodą i gotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kiełbasę i boczek pokroić w plastry, dodać do cebuli. Dusić przez chwilę a następnie wrzucić do gara z wodą. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do reszty składników i gotować. Żeberka wyjąć z wywaru, obrać, drobno pokroić i ponownie wrzucić do gara. Pod koniec rozrobić 1 łyżkę mąki w odrobinie wody i wlać do gara. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, kwaśną śmietaną i czosnkiem do smaku.
Do takiej zupy można wykorzystać wszystkie kiełbaski, które zalegają lodówkę: kabanosy, szynka wiejska, szynka parmeńska, podgardle, etc.
Przepis bierze udział w akcji"Gotujemy po polsku-edycjaII", której patronatem jest serwis https://zpierwszegotloczenia.pl/