Jest to bardzo dobra, wiosenna sałatka, dzięki dodatkowi mięsa - dość treściwa. Wygląda bardzo dekoracyjnie i myślę, że na wielkanocny stół też się nada - w recepturze znajduje się co prawda kurczak, ale myślę, że można zużyć też pieczone mięso, które zostanie po wielkanocnym obiedzie, np. schab czy szynkę.
Robiłam wersję bez posypywania góry płatkami migdałowymi oraz z płatkami, wypróbowałam z dżemem z czarnych porzeczek, a także z czerwonych. Obie wersje przepyszne, zdecydowanie polecam! Ja na pewno zrobię je jeszcze nie raz. :)
Po biszkopcie z truskawkami przyszła kolej na ciasto ucierane. Ciasto, które jest bardzo mało pracochłonne, łatwe i do tego bardzo dobre. Zasługa truskawek jest tu ogromna, pieczone smakują mi chyba tak samo jak maliny. Kruszonka jest oczywiście kropką nad i. Pierwszy raz robiłam kruszonkę na ciepło. Do tej pory zawsze zagniatałam ciasto ale ten sposób jest łatwiejszy i bardziej mi odpowiada.
Przepis na to ciasto, pochodzi z książeczki "Ugotuj.to na Wielkanoc"(str.66). Do ciasta nie dodawałam bakalii. Natomiast dodałam dodatkowo 1 łyżkę kawy. Nie zostawiałam surowego ciasta na polanie po upieczeniu a zastąpiłam polewą czekoladową z odrobiną kawy. Dla urozmaicenia dodałam prażony słonecznik w miodzie.A do boku każdego kawałeczka ciasta, dodałam kandyzowaną czereśnię.
Niesmaczna ironia! Brak logiki!!! Potworne niedopatrzenie! Gdyby tylko mój blog był znany jak (niegdyś) plecy Anny Muchy i lubiany jak (niegdyś) Kasia Cichopek, tak właśnie brzmiałyby nagłówki brukowców wobec faktu, że do tej pory na Blogu Czekolady nie pojawił się przepis na... blok czekolady.
W ostatnich dniach słońce nas nie rozpieszcza jednak temperatura pozwala na zjedzenie śniadania lub kolacji na świeżym powietrzu. Ja uprzyjemniłam sobie dzisiejszy posiłek prostym połączeniem twarożku z suszonymi pomidorami, oliwkami i aromatyczną bazylią. Smakowało wybornie przy delikatnie brzmiącej muzyce ptaków, buszujących w ogrodach i pobliskim parku.
Dzisiaj środa, a jak środa to zaraz będzie weekend, przynajmniej tak to sobie tłumaczę i funkcjonuję od weekendu do weekendu. A skoro zbliża się sobota, to propozycja grillowa, w końcu sezon nie trwa niestety cały rok i trzeba go wykorzystać :)
Jeśli potrzebujecie szybkiej a smacznej przekąski albo lekkiej kolacji to te kiełbaski w cieście francuskim są idealne. No może aż tak lekkie to one nie są bo ciasto do niskokalorycznych nie należy ale napewno jest to szybki i łatwy sposób na smaczny posiłek. Oczywiście w środek można włożyć co tylko dusza zapragnie, moja akurat zapragnęła cukinii, pieczarek i sera żółtego.
Zapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich -to postanowiłam go dziś upiec.Żaden kupiony pasztet nie zastąpi własnoręcznie przyrządzonego i domowego pasztetu;)Fakt trochę to pracochłonne ale...ten smak;)
Po pierogach ze szpinakiem i z soczewicą, będzie przepis na te moje ulubione. To smak z dzieciństwa, który pokochały także moje dzieci. Nie każdemu będzie takie nadzienie odpowiadało - jednak dla mnie pierogi z płuckami są po prostu idealne...
Dziś będzie papryka zapiekana z farszem mięsno-warzywnym. To jedno z moich ulubionych dań z tym warzywem. Farsz, którym nadziewam paprykę jest taki sam jaki robię do gołąbków, jednak przez to, że zapieka się on z papryką ma całkowicie inny smak - jest bardziej aromatyczny.Tym razem do farszu dodałam też pieczarki i kilka suszonych pomidorów (nie jest to jednak konieczny dodatek).