Sałatka z kurczakiem i migdałami

Sałatka z kurczakiem i migdałami

Jest to bardzo dobra, wiosenna sałatka, dzięki dodatkowi mięsa - dość treściwa. Wygląda bardzo dekoracyjnie i myślę, że na wielkanocny stół też się nada - w recepturze znajduje się co prawda kurczak, ale myślę, że można zużyć też pieczone mięso, które zostanie po wielkanocnym obiedzie, np. schab czy szynkę. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia włoska".

Składniki:

główka zielonej sałaty

400 g mięsa z pieczonego kurczaka, lub jakiegokolwiek innego mięsa

100 g całych migdałów bez skórki

4 gałązki selera naciowego

2 awokado

łyżka soku z cytryny

100 ml majonezu

suszone zioła do dekoracji

Sałatę umyj, osusz, listkami wyłóż salaterkę. Mięso i seler pokrój na kawałki. Awokado obierz ze skórki, pokrój i pokrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Poszczególne składniki sałatki wkładaj na przemian do salaterki, wierzch sałatki polej majonezem, udekoruj migdałami, posyp suszonymi ziołami.

Zdjęcie - Sałatka z kurczakiem i migdałami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów