Sałatka z kurczakiem i migdałami
Jest to bardzo dobra, wiosenna sałatka, dzięki dodatkowi mięsa - dość treściwa. Wygląda bardzo dekoracyjnie i myślę, że na wielkanocny stół też się nada - w recepturze znajduje się co prawda kurczak, ale myślę, że można zużyć też pieczone mięso, które zostanie po wielkanocnym obiedzie, np. schab czy szynkę. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia włoska".
Składniki:
główka zielonej sałaty
400 g mięsa z pieczonego kurczaka, lub jakiegokolwiek innego mięsa
100 g całych migdałów bez skórki
4 gałązki selera naciowego
2 awokado
łyżka soku z cytryny
100 ml majonezu
suszone zioła do dekoracji
Sałatę umyj, osusz, listkami wyłóż salaterkę. Mięso i seler pokrój na kawałki. Awokado obierz ze skórki, pokrój i pokrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Poszczególne składniki sałatki wkładaj na przemian do salaterki, wierzch sałatki polej majonezem, udekoruj migdałami, posyp suszonymi ziołami.