Ciasto czekoladowo - miętowe


Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - miętowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W tym tygodniu minął rok odkąd zaczęłam pisać ten blog. Przy tej okazji pragnę podziękować wszystkim za cieple i życzliwe komentarze. Sprawiają mi one wiele radości i utwierdzają w przekonaniu, że to co robię ma sens. Pewnie powinnam na tę okoliczność upiec tort, ale że był w wczoraj z zupełnie innej okazji, zrobiłam skromne ciasto czekoladowo-miętowe.
Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - miętowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto czekoladowo-miętowe


Składniki: tortownica śr. 26cm


Ciasto na spód:

3 białka

80g cukru pudru

80g mąki

80g masła

sok z ćwiartki cytryny


Masa czekoladowo - miętowa:

100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%

50g czekolady z nadzieniem miętowym

4 żółtka

1 łyżka cukru

250ml mleka

250g śmietany kremówki

8 płaskich łyżeczek żelatyny


Dekoracja:

bita śmietana

mandarynki z puszki czekoladowe

drażetki lub czekoladki (najlepiej o smaku miętowym)

listki mięty


Miękkie masło utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny. Ucierać jeszcze przez 5 minut.
Schłodzone białka ubić na sztywno dodając stopniowo pozostały cukier puder. Delikatnie połączyć je z ciastem. Rozsmarować ciasto na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 170°C. Pozostawić w tortownicy do wystudzenia.

Utrzeć żółtka z cukrem na puszysty krem. Namoczyć żelatynę w mleku. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i masę żółtkową. Postawić rondel na maleńkim ogniu i podgrzewać około 10 minut stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i masa nieco zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia, zamieszać od czasu do czasu , aby nie utworzył się kożuch na powierzchni.
Ubić śmietanę i dodać do zimnej masy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć masę na ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować bitą śmietaną, mandarynkami i czekoladkami. Ozdobić listkami mięty.

Inspiracja: "Sól i Pieprz"

Przepisy z tych kategorii

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką
1

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Koktajl ananasowo-pomarańczowy
10

Koktajl ananasowo-pomarańczowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sernik na zimno z mandarynkami + film
2

Sernik na zimno z mandarynkami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Zawijaski pomarańczowe z cynamonem
1

Zawijaski pomarańczowe z cynam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka z plastrami pomarańczy i roszponką
1

Sałatka z plastrami pomarańczy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mandaryna – szybka nalewka mandarynkowa z imbirem
4

Mandaryna – szybka nalewka man…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami
1

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Gęsty sos czekoladowy bez cukru
1

Gęsty sos czekoladowy bez cukr…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Murzynek z wiśniami
2

Murzynek z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bananowiec straciatella
2

Bananowiec straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu