PIEROGI Z PŁUCKAMI
Po pierogach ze szpinakiem i z soczewicą, będzie przepis na te moje ulubione. To smak z dzieciństwa, który pokochały także moje dzieci. Nie każdemu będzie takie nadzienie odpowiadało - jednak dla mnie pierogi z płuckami są po prostu idealne...
Pierogi (tak jak te ze szpinakowym nadzieniem) zostały wykonane w dwóch wersjach: z mąką z pełnego przemiału i ze zwykłą.
Pierogi z nadzieniem z płucek - Laura
SKŁADNIKI:
Do ciasta pierogowego nie dodaję nigdy jajek czy jakichkolwiek innych składników. Mąkę zalewam w miarę gorącą wodą (tak żeby nie poparzyć rąk) dzięki temu ciasto jest elastyczne. Ciasto dokładnie wyrobić dodając w zależności od potrzeby mąkę lub wodę. Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
Cebulkę obrać, pokroić w niedużą kostkę i podsmażyć na oliwie lekko oprószając solą.
Zagotować wodę w dość dużym garnku dodać vegetę (lub rosołki), włożyć płucka i ugotować je do miękkości. Początkowo płuca zachowują się tak, jakby chciały wyjść z garnka, wypływają nad wodę, więc co jakiś czas należy je obrócić aby w miarę równomiernie się gotowały. Odcedzić i wystudzić.
Wystudzone płucka zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać cebulkę, surowe jajka, doprawić solą i pieprzem (ja pieprzu daję dość dużo).
Kleić pierogi jak każde inne. Gotowe można okrasić podsmażoną cebulką.
Pierogi (tak jak te ze szpinakowym nadzieniem) zostały wykonane w dwóch wersjach: z mąką z pełnego przemiału i ze zwykłą.
Pierogi z nadzieniem z płucek - Laura
SKŁADNIKI:
- mąka (zwykła pszenna lub pszenna pp)
- woda
- sól (do gotowania)
Do ciasta pierogowego nie dodaję nigdy jajek czy jakichkolwiek innych składników. Mąkę zalewam w miarę gorącą wodą (tak żeby nie poparzyć rąk) dzięki temu ciasto jest elastyczne. Ciasto dokładnie wyrobić dodając w zależności od potrzeby mąkę lub wodę. Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1 kg płucek wieprzowych
- 1-2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
- vegeta lub 2- 3 rosołki
- sól i pieprz do smaku
Cebulkę obrać, pokroić w niedużą kostkę i podsmażyć na oliwie lekko oprószając solą.
Zagotować wodę w dość dużym garnku dodać vegetę (lub rosołki), włożyć płucka i ugotować je do miękkości. Początkowo płuca zachowują się tak, jakby chciały wyjść z garnka, wypływają nad wodę, więc co jakiś czas należy je obrócić aby w miarę równomiernie się gotowały. Odcedzić i wystudzić.
Wystudzone płucka zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać cebulkę, surowe jajka, doprawić solą i pieprzem (ja pieprzu daję dość dużo).
Kleić pierogi jak każde inne. Gotowe można okrasić podsmażoną cebulką.