Przebraną fasolę wrzucić do gara, zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia, gdy fasola podwoi swoją objętość, przelać wodą i ugotować. Dodać 3 listki laurowe.
Przepis na tą sałatkę dorwałam po którejś z imprez ze studentami medycyny - chyba po Sylwestrze przy toruńskim Starym Rynku. Jest bajecznie prosta, szybka i naprawdę pyszna. Polecam ją na wszelkie możliwe imprezy, ale też jako drugie śniadanie do pracy. :)
Do żółtek dodać sól, mąkę, olej. Dokładnie wymieszać i rozprowadzić mlekiem tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Białka ubić na pianę, dołożyć do ciasta i ostrożnie wymieszać.
Od tamtego dnia jest to jedno z moich ulubionych dan, choc przyznaje, ze nie przepadam za wielkimi liscmi kapusty, w ktore zawija sie mieso. Wole wiec golabki w nieco innej wersji i mam nadzieje, ze Wam rowniez zasmakuja.
Oto kolejna propozycja do zabawy Gotujemy po Polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. U Ireny i Andrzeja króluje kuchnia kaszubska, a u mnie podhalańska, choć w nieco zmienionej wersji. Swoją kwaśnicę czyli kapuśniaczek wykonałam wg przepisu zamieszczonego w listopadowym wydaniu gazetki "Dobre Rady".
To jest takie kryzysowe danie dla dużej rodziny :)Wystarczy poprzedniego dnia ugotować gar ziemniaków na obiad, resztę ziemniaków zmielić z twarogiem, dodać jajko albo dwa, dosypać mąkę, zagnieść, pokroić i ugotować :)
W niedzielę śniadanie jest inne. Wszyscy wstają późno, śniadanie jemy koło południa. Omlety są potrawą szczególną, bo nie można ich jeść razem, jednocześnie. Zawsze jeden czeka, drugi je, a trzeci zjadł i czeka na dokładkę...
Ten tort robiłam kiedyś bardzo często - na wszystkie uroczystości rodzinne, na urodziny teścia itp. itd.Znalazłam nawet na liście pl.rec.kuchnia mój wpis sprzed 11 lat...Wtedy biszkopt robiłam inną metodą, a do kremu dodawałam margarynę..
Przepis wydrukowałam sobie już dawno i nie było w nim wzmianki o ilości miodu (nie miałam możliwości sprawdzenia, gdyż póki co nie mamy internetu w domu) dałam więc 3 łyżki. Okazało się, że miodu miało być dużo więcej... Sądzę, że ciasto moje byłoby bardziej miodowe i jeszcze bardziej mokre, ale i w mojej wersji jest niesamowicie smaczne! :)