Miałam gruszki, coraz bardziej dojrzałe...A czekoladowe ciasto chodziło za mną...Dobrze, że znalazłam to ciasto - szybkie i pyszne, a najlepsze na ciepło...
Pyszny jest, oj bardzo, taki aksamitny, pachnący, mokry no i z jabłkami i cynamonem! Bardzo nam smakuje, szczególnie mojemu Ukochanemu, który od razu poprosił o drugi kawałek :) Polecam serdecznie
Zrobiłam ten torcik na imieniny teściowej.Torcik wyszedł lekki, delikatny, ajerkoniak właściwie niewyczuwalny.Masy wyszło tak dużo, że w osobnych miseczkach zrobiłam jeszcze 3 deserki :)
Makaron ugotuj al dente. Pomarańczę dokładnie obierz ostrym nożem, usuń albedo. Pokrój cząstki i zachowaj powstały przy krojeniu sok. Połowę cukru i sok wraz z2 łyżkami oleju lekko skarmelizuj na patelni, następnie wymieszaj z kawałkami pomarańczy i dodaj do dobrze odcedzonego makaronu. Wymieszaj.
Wiecie co - to było pyszne! Może nie wygląda, ale nie mam daru fotografowania niesłodkich potraw hi hi ;) Naprawdę, no nie wychodzi mi i już. O ile ciasta jako tako się prezentują, to dania wytrawne po prostu nie i już. Brakuje mi poza tym już słońca. Kiedy zrobiłam tę tortillę, za oknem hulał wiatr, padał deszcz, było szaro i buro. Smak zrekompensował nam wszystko.
Na te pyszne ciacha miałyśmy ochotę już baaaardzo dawno temu, jak tylko ujrzałyśmy je na blogu Dorotuś. Nie miałam odpowiednich foremek, ale pewnego dnia dostałam paczuszkę z prezentem od Atinki, a w niej właśnie te foremeczki :**
Nie spodziewałam się wcale, że wezmę udział w Weekendowej Cukierni, gdyż czas obecnie to u mnie towar deficytowy;), ale udało mi się i wieczorkiem zamknęłam się z cytrynami w kuchni. Przygotowanie tych kwadracików nie zajmuje dużo czasu, dodatkowo bardzo lubię cytrynowe wypieki, więc skusiłam się i zrobiłam.
Jeżeli chodzi o szarlotki, moim najbardziej udanym przepisem, sądząc po ilości komentarzy, jest szarlotka na kruchym cieście. Nie będę ukrywać, że jest to również mój ulubiony przepis. Czasami jednak mam ochotę na odmianę. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis na spód, a do niego dodać migdałową posypkę, podobnie jak w tarcie malinowo-migdałowej, którą kiedyś robiłam. Migdały świetnie komponują się z jabłkami - polecam, spróbujcie!
Ledwo ujrzałam je na blogu Szarlotka, a wiedziałam, że je zrobię! Placuszki z dyni na słodko, to musi być coś pysznego! I właśnie takie były :) Mówię Wam, pyszności :) Dokonałam lekkiej zmiany w przepisie, gdyż dodałam pół łyżeczki sody, a dynię rozdrobniłam zupełnie, żeby nie było jej widać. Tym sposobem moje chłopaki dopiero po zjedzeniu placuszków dowiedzieli się, że były z dyni hi hi ;)
Jakiś czas temu moja kuchnia wzbogaciła się o patelnię grillową. Po kilku tygodniach stwierdziłam, że nie wiem, jak mogłam kiedyś bez niej funkcjonować ;) Świetnie grilluje się na niej mięso, ryby, a także warzywa. Wszystko to można przygotować bardzo szybko, z minimalną ilością tłuszczu, a jedyną wadą jest to, że jeśli chcemy naszą potrawę troszkę przypiec, to zdarza się dymienie i wynikający z tego zapach w całym domu.
Moje placuszki wyszły może nie tak puchate, jak te zakopiańskie, które bardzo miło wspominam, lecz również smaczne. Myślę sobie, że na całość wrażeń smakowo-wizualnych ma również wpływ atmosfera miejsca. Górskie powietrze, piękne widoki, bolące od wypraw nogi, wizja wspaniałych przeżyć pod chmurami...
Ser zetrzeć na dużych oczkach, szynkę pokroić w paski lub kostkę (ja kroiłam w paski). Wymieszać w misce, razem z mąka, mlekiem i jajkiem. Dodać oregano. Smażyć na złoto. Gotowe!
Na szczescie na sam koniec udalo mi sie przygotowac orzechowo-czekoladowa bombe kaloryczna. Mimo tego, ze cukru jest tu niewiele to i tak tarta sama w sobie kryje wiele kalorii. Ale mysle sobie, ze w taka pogode jak ta za moim oknem takie kalorie to nic zlego.
Długo czekałam na okazję wypróbowania tego tortu.W końcu zrobiłam.Tort wyszedł pyszny, alkoholowy, czekoladowy i orzechowy...Trochę sucha była warstwa biszkoptów, ale poza tym wszystko OK :)
Jajka ugotować na twardo, obrać, drobno pokroić. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plastry. Wrzucić na roztopione masełko i dusić. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez w/g uznania, doprawić solą i pieprzem do smaku.