Dziś będzie o gołąbkach :)
Tydzien gotowania po polsku pod patronatem agregatora blogow kulinarnych zPierwszegoTloczenia.pl sprawił, że zrobilam moje ulubione golabki. Jakos się złożyżo, że nie prezentowalam ich jeszcze na blogu. Do tej pory nie było okazji, a przepis cierpliwie czekał sobie w segregatorku.
Pamietam, że gdy bylam mlodsza, wlasciwie to duzo mlodsza, to gołąbki wywolywaly u mnie gesia skorke. Wszystkie moje koleżanki i koledzy z przedszkola, a potem ze szkoly uwielbiali golabki. A ja robilam sie blada na sama mysl o nich. Wszystko przez ich nazwe, ktora kazala mi wierzyc, ze w lisciach kapusty kryja sie prawdziwe golebie, takie same jak te, ktore widuje kazdego dnia na skwerku przed blokiem. Nie moglam wiec zrozumiec tego uwielbienia dla golabkow wszystkiech dzieci w moim wieku.
Az kóoregos dnia zmuszona zjesc to nieszczesne danie odkrylam, ze to nie golebie zwiniete sa w liscie kapusty, a zwykly ryz z dodatkiem mielonego miesa. Ulga jaka wtedy odczulam byla ogromna. Od tamtego dnia jest to jedno z moich ulubionych dan, choc przyznaje, ze nie przepadam za wielkimi liscmi kapusty, w ktore zawija sie mieso. Wole wiec golabki w nieco innej wersji i mam nadzieje, ze Wam rowniez zasmakuja.
Golabki
skladniki:
0,5 kg mielonego miesa
0,5 kg kapusty bialej, drobno pokrojonej w kostke
2 cebule drobno posiekane
bulka tarta
3/4 szklanki ryzu
4 jajka
sol, pieprz ziolowy
wykonanie:
W misce mieszamy dokladnie mieso mielone z kapusta, cebula, jajkami i ryzem. Doprawiamy sola i pieprzem ziolowym. Formujemy klopsiki, obtaczamy je w bulce tartej i smazymy na patelni.
Usmazone z obu stron klopsiki przekladamy do rondelka, zalewamy przygotowana zalewa i gotujemy na malym ogniu przez 1 godzine.
Zalewa pomidorowa
skladniki:
7 szklanek wody
3 kostki rosolowe
4 lyzki koncentratu pomidorowego
do smaku sol, pieprz i cukier
Wszystkie skladniki zagotowac, doprawic do smaku sola, pieprzem i ewentualnie cukrem. Zalac golabki. Przed podaniem golabki wyciagamy ze sosu i aby byl mniej wodnisty mozemy zaciagnac go za pomoca maki.
Smacznego!