Napoleonka bez pieczenia z brzoskwiniami
Bardzo fajne, szybkie ciasto. Idealne kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i mało czasu. Polecam nie tylko zapracowanym.
Składniki:
5 szklanek mleka
torebka budyniu śmietankowego
4 żółtka
szklanka cukru
szklanka mąki
kostka masła lub margaryny
cukier lub aromat waniliowy
2 paczki dużych, niezbyt słonych krakersów
puszka brzoskwiń (lub więcej)
Wykonanie:
4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką, żółtkami i wlać do gotującego się mleka. Mieszając, gotowac aż masa zgęstnieje. Połowę krakersów ułożyć na blaszcze posmarowanej masłem (ja wyłożyłam ją folią), przykryć połowa gorącego kremu, nałożyć pokrojonę w kostkę brzoskwinie, wylać drugą poowę kremu i nałożyć resztę krakersów. Odstawić do stygnięcia. Można posypać cukrem pudrem.