Twarogowe kopytka

Twarogowe kopytka
Zdjęcie - Twarogowe kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jest takie kryzysowe danie dla dużej rodziny :)
Wystarczy poprzedniego dnia ugotować gar ziemniaków na obiad, resztę ziemniaków zmielić z twarogiem, dodać jajko albo dwa, dosypać mąkę, zagnieść, pokroić i ugotować :)
Można jeść na słodko - z masłem, cukrem i cynamonem, można na słono - ze skwarkami i surówką.
Można je odsmażyć na drugi dzień, można podać z sosem tak jak kluski śląskie - do mięsa.

Składniki:

ugotowane ziemniaki
twaróg w proporcji 1:1- 1:3
jajko albo 2
mąka do podsypania

Ziemniaki zmielić z twarogiem, podsypać mąką, wbić jajka, zagnieść ciasto.
Toczyć wałeczki, pokroić je ukośnie, gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
My jedliśmy je dzisiaj z masłem, cukrem i cynamonem.
Smacznego :)
Zdjęcie - Twarogowe kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Twarogowe kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis przygotowany w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Zdjęcie - Twarogowe kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów