Azerbejdżan: Pirożki


Zdjęcie - Azerbejdżan: Pirożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny przepis z bloga AZ CookBook.
Wyszły pyszne, mięciutkie bułeczki z pikantnym nadzieniem.

PIROŻKI
Czas przygotowania: 30 minut, plus 1 ½ godziny na wyrastanie
Czas pieczenia: 25 minut
Wychodzi 22-25 kawałków
Składniki na ciasto
½ kubka (125ml) ciepłej wody
1 paczka suchych drożdży ( 7g) - ja dałam świeże
3 kubki (470g) mąki
1 ½ łyżeczki soli
2 łyżki cukru
½ kubka (125ml) mleka
1 jajko + 1 białko (żółtko zostawić do glazury)
½ kubka oleju (125ml)


Nadzienie ziemniaczane:
3 łyżki oleju
1 mała cebula, posiekana
4 średnie ziemniaki, ugotowane i obrane
1/3 kubka posiekanej kolendry, albo natki albo szczypiorku

sól i pieprz do smaku


Na blogu są jeszcze inne propozycje nadzienia.


Glazura
1 zółtko

1. Przygotować ciasto. Rozpuścic drożdże w ciepłej wodzie i zostawić je na 5 minut. W misce wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać miksturę drożdżową, mleko, jajka i olej, zagnieść ciasto. Wyjąć ciasto na lekko omączoną powierzchnię i wyrabiać do uzyskania delikatnego i elastycznego ciasta, około 5-6 minut. Włożyć ciasto do duzej miski, nakryć ściereczką albo plastikową folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 1/2 godziny, albo do podwojenia ciasta.

2. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na małej patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulkę. W misce wymieszać ugotowane ziemniaki, przesmażoną cebulk, świeże zioła, sól i pieprz, dobrze wymieszać.

3. Wyjąć ciasto, lekko odgazować. Podzielić ciasto na 24 kawałki.

4. Każdy kawałek rozpłaszczyć w ręku, nałożyć nadzienie, skleić dobrze.

5. Pierożki układać sklejeniem do dołu na blasze. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

6. Posmarować pierożki żółtkiem, wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika, piec 25 minut.

Smacznego :)
Zdjęcie - Azerbejdżan: Pirożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Azerbejdżan: Pirożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Fasola z porem i suszonymi pomidorami
2

Fasola z porem i suszonymi pom…

figmara figmara
figowe smaki

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

figmara figmara
figowe smaki

Pikantny pasztet z marchewki i soczewicy

Pikantny pasztet z marchewki i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Spaghetti z sosem z pieczonych pomidorów
1

Spaghetti z sosem z pieczonych…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Szybkie wegańskie oponki
2

Szybkie wegańskie oponki "cron…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli

Gruzińska sałatka z czerwonej…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Bułki pszenne pieczone metodą solno- drożdżową. Lutowa Piekarnia

Bułki pszenne pieczone metodą…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciabatta bez zagniatania
2

Ciabatta bez zagniatania

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Bułki do burgerów
1

Bułki do burgerów

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Chleb kasztanowy na niepogodę
1

Chleb kasztanowy na niepogodę

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pszenno-żytni bakaliowiec na zakwasie

Pszenno-żytni bakaliowiec na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wianuszki cynamonowe z bananem

Wianuszki cynamonowe z bananem

Tosia Tosia
Smakowity chleb