Azerbejdżan: Pirożki


Zdjęcie - Azerbejdżan: Pirożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny przepis z bloga AZ CookBook.
Wyszły pyszne, mięciutkie bułeczki z pikantnym nadzieniem.

PIROŻKI
Czas przygotowania: 30 minut, plus 1 ½ godziny na wyrastanie
Czas pieczenia: 25 minut
Wychodzi 22-25 kawałków
Składniki na ciasto
½ kubka (125ml) ciepłej wody
1 paczka suchych drożdży ( 7g) - ja dałam świeże
3 kubki (470g) mąki
1 ½ łyżeczki soli
2 łyżki cukru
½ kubka (125ml) mleka
1 jajko + 1 białko (żółtko zostawić do glazury)
½ kubka oleju (125ml)


Nadzienie ziemniaczane:
3 łyżki oleju
1 mała cebula, posiekana
4 średnie ziemniaki, ugotowane i obrane
1/3 kubka posiekanej kolendry, albo natki albo szczypiorku

sól i pieprz do smaku


Na blogu są jeszcze inne propozycje nadzienia.


Glazura
1 zółtko

1. Przygotować ciasto. Rozpuścic drożdże w ciepłej wodzie i zostawić je na 5 minut. W misce wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać miksturę drożdżową, mleko, jajka i olej, zagnieść ciasto. Wyjąć ciasto na lekko omączoną powierzchnię i wyrabiać do uzyskania delikatnego i elastycznego ciasta, około 5-6 minut. Włożyć ciasto do duzej miski, nakryć ściereczką albo plastikową folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 1/2 godziny, albo do podwojenia ciasta.

2. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na małej patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulkę. W misce wymieszać ugotowane ziemniaki, przesmażoną cebulk, świeże zioła, sól i pieprz, dobrze wymieszać.

3. Wyjąć ciasto, lekko odgazować. Podzielić ciasto na 24 kawałki.

4. Każdy kawałek rozpłaszczyć w ręku, nałożyć nadzienie, skleić dobrze.

5. Pierożki układać sklejeniem do dołu na blasze. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

6. Posmarować pierożki żółtkiem, wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika, piec 25 minut.

Smacznego :)
Zdjęcie - Azerbejdżan: Pirożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Azerbejdżan: Pirożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Puszyste bułki z ziemniakami - lipcowa piekarnia

Puszyste bułki z ziemniakami -…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bułki z ziemniakami w lipcowej Piekarni!

Bułki z ziemniakami w lipcowej…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

4 składnikowe bułeczki bez zagniatania

4 składnikowe bułeczki bez zag…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb na zakwasie z pomidorami, mozzarellą i bazylią

Chleb na zakwasie z pomidorami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Lipcowa Piekarnia zaprasza!

Lipcowa Piekarnia zaprasza!

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Paluchy maślane

Paluchy maślane

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi
1

Pasztet z cukinii z płatkami o…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ciecierzyca z papryką i porem
1

Ciecierzyca z papryką i porem

figmara figmara
figowe smaki

Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami

Gołąbki na parze z soczewicą i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczone kotlety z soczewicy
1

Pieczone kotlety z soczewicy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z truskawek, awokado i borówek
2

Sałatka z truskawek, awokado i…

figmara figmara
figowe smaki

Hummus z bobu
1

Hummus z bobu

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis