Azerbejdżan: Pirożki

Azerbejdżan: Pirożki

Zdjęcie - Azerbejdżan: Pirożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny przepis z bloga AZ CookBook.
Wyszły pyszne, mięciutkie bułeczki z pikantnym nadzieniem.

PIROŻKI
Czas przygotowania: 30 minut, plus 1 ½ godziny na wyrastanie
Czas pieczenia: 25 minut
Wychodzi 22-25 kawałków
Składniki na ciasto
½ kubka (125ml) ciepłej wody
1 paczka suchych drożdży ( 7g) - ja dałam świeże
3 kubki (470g) mąki
1 ½ łyżeczki soli
2 łyżki cukru
½ kubka (125ml) mleka
1 jajko + 1 białko (żółtko zostawić do glazury)
½ kubka oleju (125ml)


Nadzienie ziemniaczane:
3 łyżki oleju
1 mała cebula, posiekana
4 średnie ziemniaki, ugotowane i obrane
1/3 kubka posiekanej kolendry, albo natki albo szczypiorku

sól i pieprz do smaku


Na blogu są jeszcze inne propozycje nadzienia.


Glazura
1 zółtko

1. Przygotować ciasto. Rozpuścic drożdże w ciepłej wodzie i zostawić je na 5 minut. W misce wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać miksturę drożdżową, mleko, jajka i olej, zagnieść ciasto. Wyjąć ciasto na lekko omączoną powierzchnię i wyrabiać do uzyskania delikatnego i elastycznego ciasta, około 5-6 minut. Włożyć ciasto do duzej miski, nakryć ściereczką albo plastikową folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 1/2 godziny, albo do podwojenia ciasta.

2. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na małej patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulkę. W misce wymieszać ugotowane ziemniaki, przesmażoną cebulk, świeże zioła, sól i pieprz, dobrze wymieszać.

3. Wyjąć ciasto, lekko odgazować. Podzielić ciasto na 24 kawałki.

4. Każdy kawałek rozpłaszczyć w ręku, nałożyć nadzienie, skleić dobrze.

5. Pierożki układać sklejeniem do dołu na blasze. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

6. Posmarować pierożki żółtkiem, wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika, piec 25 minut.

Smacznego :)
Zdjęcie - Azerbejdżan: Pirożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Azerbejdżan: Pirożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów