Góralska kwaśnica po mojemu

 Zdjęcie - Góralska kwaśnica po mojemu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiOto kolejna propozycja do zabawy Gotujemy po Polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. U Ireny i Andrzeja króluje kuchnia kaszubska, a u mnie podhalańska, choć w nieco zmienionej wersji. Swoją kwaśnicę czyli kapuśniaczek wykonałam wg przepisu zamieszczonego w listopadowym wydaniu gazetki "Dobre Rady". Zamiast na żeberkach ugotowałam zupę na skrzydle indyka, zamiast boczku dałam kiełbaskę śląską. Zupa była wspaniała, gorąca, rozgrzewająca, bardzo gęsta - specjalnie nie dolewałam wody, chciałam taką intensywną w smaku i sycącą zupkę. Bardzo, bardzo nam smakowała !

Zdjęcie - Góralska kwaśnica po mojemu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (przepis dla 4 osób):

*250g żeberek (u mnie skrzydło z indyka)

*150g wędzonego boczku (dałam 3 kiełbaski śląskie)

*400g kapusty kiszonej (u mnie 550g)

*8 średnich ziemniaków

*6-7 suszonych grzybów (nie dawałam)

*liść laurowy

*4 ziarna ziela angielskiego

*1 łyżeczka kminku (pominęłam)

*1 łyżeczka majeranku

*sól, pieprz

*1 ząbek czosnku roztarty z solą

 

Wykonanie:

Żeberka podzielić na kawałki, boczek pokroić w plastry. Ja wrzuciłam do garnka skrzydło z indyka oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Zalać 2 litrami wody, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy oraz suszone grzyby (nie trzeba ich wcześniej moczyć). Zagotować, zebrać szumowiny. Gotować aż mięso będzie miękkie (ok.1,5 godziny). Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, kapustę poszatkować, nie odciskając nadmiaru soku.

Kiedy mięso zmięknie, dodać ziemniaki. Dopiero gdy będą miękkie, wrzucić kapustę i gotować przez 20 minut. Przyprawić zupę solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, dodać kminek i majeranek.

Smacznego :)

Zdjęcie - Góralska kwaśnica po mojemu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Przepisy z tych kategorii

Kapuśniak
6

Kapuśniak

gania gania
My cuisine

Zupa ogórkowa z koperkiem podana z pieczonym ziemniakiem
1

Zupa ogórkowa z koperkiem poda…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa krem z batatów z bekonem i grzankami

Zupa krem z batatów z bekonem…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wegańskie  pierogi ruskie z pudrem grzybowym

Wegańskie pierogi ruskie z pu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bułeczki z batatem
1

Bułeczki z batatem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Brownie z batatów (bez pieczenia)
2

Brownie z batatów (bez pieczen…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Frytki z pasternaku

Frytki z pasternaku

figmara figmara
figowe smaki

Sok przecierowy z dyni, marchewek i bananów

Sok przecierowy z dyni, marche…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Curry z jajkiem i kalafiorem

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka makaronowa z kurczakiem, pomidorami i pestkami dyni
2

Sałatka makaronowa z kurczakie…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa ogórkowa z koperkiem podana z pieczonym ziemniakiem
1

Zupa ogórkowa z koperkiem poda…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Roladki z łososia z rzeżuchą i twarożkiem

Roladki z łososia z rzeżuchą i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim