Chrupiące imbirowe pierniczki rodem ze Szwecji. Im cieńsze, tym lepsze. Przepis jest prosty, ciasto nie musi leżakować, wystarczą dwie godziny chłodzenia w lodówce i można wycinać dowolne kształty i piec pachnące korzeniami ciasteczka.
Śródziemnomorska w smaku tortilla, jako odmiana po świątecznym tradycyjnym obżarstwie. Pyszna, aromatyczna, świeża w smaku.... mmmm chyba znowu je zrobię.
Lubię grzane wino, szczególnie w górach:). Kiedy zobaczyłam przepis na grzańca u Ani, od razu pomyślałam, że zrobię sobie na święta. Był pyszny, aromatyczny od użytych korzeni, pomarańczy i herbaty. Taki jak lubię.
To trochę bardziej pracochłonna wersja śledzi, jednak efekt z pewnością wynagrodzi włożoną pracę. To rodzaj sałatki warstwowej, w skład której wchodzą między innymi buraczki - więc rewelacyjnie prezentuje się w szklanym naczyniu.
Nasze dzisiejsze śniadanie - pyszne, chrupiące bułeczki :) Robi się je dosłownie chwilę, potem kolejna chwila w piekarniku - i gotowe ! Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, gorące, z chrupiącą skórką.
Przepis, który jestem w stanie wyrecytować w środku nocy, nad którym nigdy nie muszę się zastanawiać. Nie ma żadnego problemu z przeliczaniem, proporcjami - wszystkie składniki są w równych częściach. Proste jak drut, dość tłuste, pozostają w karnawałowym klimacie.