Pasta pieczarkowo - fasolowa
Przepis wymyśliłam na szybko bo potrzebowałam czegoś na kanapki. Składniki okazały się super i pasta wyszła znakomita :-)
Składniki:
- 13 dużych ładnych pieczarek
(ok 0,5 kg),
- 3/4 puszki białej fasoli (może
być oczywiście cała, ale akurat
tyle mi zostało) bez wody,
- 1 cebulka ze szczypiorkiem,
- 4 pełne łyżki pestek słonecznika,
- 2 łyżki pestek dyni,
- sól, pieprz, pieprz ziołowa, inne ulubione przyprawy,
- olej.
Wykonanie:
Namoczyć słonecznik i dynię. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce, cebulkę drobno pokroić, szczypiorek również. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pieczarki, dodać do nich cebulę, smażyć razem aż pieczarki zmniejszą swoją objętość i wyparuje woda, pod koniec dodać szczypiorek. Ostudzić pieczarki. Fasolę zmiksować żyrafą, dodać do niej prawie wszystkie pieczarki (odłożyć 4 - 5 łyżek), miksować razem do uzyskania gładkiej masy. Odsączyć słonecznik i dynię, zmiksować je, gdy będzie Wam ciężko szło, dodajcie trochę masy fasolowo - pieczarkowej (ja miksowałam w pojemniku z nożem), wymieszać obie masy. Dodać do niej odłożone pieczarki, przyprawić.
Wychodzi pyszna i zdrowa pasta do kanapek :-) Kolor jest mało apetyczny (szary), ale smak super :-)
Smacznego!!!