Taka sobie zwyczajna babeczka , z ozdobną łatką w środku. Zamiast masła , czy margaryny dodaje się do niej olej. Nie jest ani sucha (piaskowa) , ani bardzo wilgotna , powiedziałabym , że jest po środku , więc powinna smakować zarówno wielbicielom pierwszego jak i drugiego rodzaju ciasta ;-)
niedawno przeczytałam, że znajoma zrobiła na obiad karczek w kapuście, ze śliwkami. zabrzmiało tak apetycznie, że po prostu MUSIAŁAM to zrobić, i poprosiłam Tunię o przepis :) podzieliła się, zrobiłam - i od tamtej pory Młoda moja, uprzednio średnio chętna do jedzenia mięsa przez ostatni rok z hakiem, zaczęła jeść mięsko.
Jeśli macie ochotę na wspaniałe ciasto do herbaty polecam mój niedzielny wypiek. Ciasto jest wręcz idealne. Niezbyt słodkie, aromatyczne, wilgotne raczej z tych ciężkich ale nie zakalcowatych. Suszone morele wspaniale się rozpiekają i są po prostu pyszne.
Jest to typowo sycylijskie danie, w którego skład wchodzą obecnie tylko warzywa, lecz dawniej była to potrawa rybna serwowana w caupone, czyli w tawernach miast portowych.
Sos musztardowy robiłam już nie raz i bardzo go lubimy a ten przepis zaintrygowal mnie przez dodatek sera mascarpone. Muszę przyznać, że całość badzo nam smakowała.
Co roku w okresie Wielkanocy piekę mazurki, bo rodzina ich pożąda. :-) Zawsze jednak oprócz nich wybieram sobie do upieczenia zupełnie nowy dla siebie przepis i na stole pojawia się jeszcze ciasto - niespodzianka. :-)
O tym pasztecie czytałam wiele dobrego, po tylu przychylnych recenzjach postanowiłam więc wypróbować przepis. Jak się okazało wszystkie wcześniejsze opinie nie były tylko pustymi ochami i achami, ale rzetelnymi opiniami na temat bardzo pysznego i pożywnego pasztetu bezmięsnego.
Danie pyszne i łatwe w wykonaniu.Kurczak i warzywa gotowane w mleczku kokosowym nie wymagają długiego gotowania.Połączenie curry, imbiru i czosnku zawsze smakuje.
Kontynuując poświąteczny odpoczynek od ciężkich obiadów zrobiłam lekką sałatkę z kurczaka. Podobne, już u mnie na blogu są, jednak w przypadku takich sałatek, wystarczy zmienić tylko dwa składniki lub sos i mamy zupełnie nowe doznania.Polecam na wiosenny obiad.