Scones
Nasze dzisiejsze śniadanie - pyszne, chrupiące bułeczki :) Robi się je dosłownie chwilę, potem kolejna chwila w piekarniku - i gotowe ! Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, gorące, z chrupiącą skórką.
Przepis pochodzi z książki "Breads & Muffins" wyd. The Australian Women's Weekly.
Składniki :
- 375 g mąki samorosnącej ( self-rising flour )
- 1 łyżka cukru pudru
- ćwierć łyżeczki soli
- 30 g masła
- 180 ml mleka
- 125 ml wody
dodatkowo :
- 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
Kwadratową formę o boku 19 cm posmarować masłem.
Mąkę, cukier i sól przesiać do dużej miski. Dodać masło i rozetrzeć je palcami z sypkimi składnikami.
Wlać mleko i prawie całą wodę. Używając noża wymieszać mleko i wodę z pozostałymi składnikami - aż do powstania miękkiego, lepkiego ciasta. W razie potrzeby dodać pozostałą wodę.
Ciasto wyłożyć na umączony blat i szybko zagnieść - powinno być gładkie. Rozpłaszczyć je równomiernie dłońmi na placek o grubości 2 cm. Nożem zanurzonym wcześniej w mące pokroić placek na 16 jednakowych części. Ułożyć je blisko siebie w przygotowanej formie i posmarować mlekiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez ok. 15 minut.
Upieczone bułeczki wyłożyć na kratkę, żeby odparowały. Podawać gorące, z dodatkiem masła i dżemu lub konfitury.